4 tips om multiculturele teams te leiden

In het Amerikaanse managementblad Harvard Business Review geeft Erin Meyer, professor organizational behavior aan de Franse businessschool Insead, deze vier tips voor leidinggevenden van multiculturele teams.

U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 Begin van voren af aan als het nodig is. Een Mexicaanse manager die in Amsterdam kwam werken op het hoofdkwartier van een Nederlandse brouwer, stelde vast dat zijn op hiërarchie gebaseerde leiderschapsstijl niet werkte. Hij realiseerde zich dat hij veel van de technieken die hem succes hadden bezorgd in Mexico, moest afleren en nieuwe werkwijzen moest kweken.

2 Speel met veel verschillende invalshoeken. Voor een manager die Braziliaanse, Koreaanse en Indische medewerkers heeft, volstaat het niet om er zich van bewust te zijn dat er culturele verschillen zijn tussen zijn medewerkers. Hij moet goed weten hoe de Koreanen de Brazilianen bekijken, wat de Indiërs vinden van de Koreanen enzovoort. Hoe iemand een cultuur ervaart, hangt af van zijn referentiepunt. Een Chinese manager zal de Mexicaanse cultuur als heel egalitair beschouwen, een beetje zoals de Mexicaanse manager naar de Nederlandse samenleving kijkt. Dat komt omdat autoriteit in China nog veel belangrijker is dan in Mexico.

3 Gebruik de voordelen van elke cultuur. Wanneer een manager in het buitenland gaat werken, ziet hij snel de verschillen met zijn eigen land. Het is moeilijker de voordelen van de nieuwe managementstijl te zien. Een Australiër die een Chinees-Australisch project beheert, is zich daar goed van bewust. Hij houdt rekening met de culturele achtergrond en het doel bij de samenstelling van zijn projectteams. Een team dat een voorstel kritisch moet afbreken, zal meer Australiërs tellen. Een project met veel tijdsdruk en een strikte planning krijgt meer Chinese inbreng.

4 Sta klaar om u voortdurend aan te passen. Managers moeten hun leiderschapsstijl voortdurend aanpassen aan hun werkomstandigheden. Een Belgische manager die naar China wordt gestuurd, zal in de vijf jaar die hij daar verblijft zijn stijl aanpassen aan de lokale gewoontes. Wanneer hij na vijf jaar terug wordt gehaald of naar India wordt gestuurd, moet hij in staat zijn weer te wisselen. Zeker wie voortdurend werkt in verschillende landen, moet constant van stijl kunnen veranderen.

Bron: Harvard Business Review.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content