1975. Jaar van de Vrouw (en van Trends)

Beijing was nog 20 jaar ver. 1975 heette het Jaar van de Vrouw. Société Générale de Belgique kreeg ook een Nederlandse naam. Na 153 jaar. De autogordel vooraan werd verplicht. De Konservatieve Partij verkoos Margaret Thatcher tot voorzitter.

De jaren vijftig waren een decennium van wederopbouw, de jaren zestig beroesden zich aan de technologie, de jaren zeventig werden beschouwender. Traditie, geschiedenis, innerlijkheid kregen meer aandacht. En 1975 ? Premier Tindemans zegt dan onomwonden : “Ik slaap slecht. Niemand snapt dat de koek op is. “

De Belgische “Koop van de Eeuw” wordt beslecht. De eindronde gaat tussen de F-16, de Mirage FI en de Zweedse Viggen. De stuurgroep geeft als beste koop de F-16 op. In een syntese van de Belgische minister van Defensie, Paul Vanden Boeynants, valt deze voorkeur weg. Gekozen wordt voor de F-16.

In 1975 is Willy Claes BSP-voorzitter. Jan Luyten, nationaal partijsekretaris van de BSP, wordt ontslagen omwille van ernstige financiële onregelmatigheden bij de vzw Socialistisch Steunfonds, waarvan hij de voorzitter is. Willy De Clercq en Gaston Geens zijn respektievelijk minister van Financiën en staatssekretaris voor Begroting in de roomsblauwe koalitie van Leo Tindemans. De beide heren verklaren dat het ergste met de begrotingstekorten achter de rug is, en dat het enkel beter zal gaan : “Wij hebben de schipbreuk onder kontrole.”… “België heeft nu 866 miljard frank openbare schuld, plus nog eens 160 miljard gedebudgetteerde schuld. Maar als je die struktuur vergelijkt met de verhouding tussen de buiten- en de binnenlandse schuld, merk je telkens een gunstige evolutie. “…

“De socialisten hebben de weg getoond om uit het slop te geraken, ” zegt Willy Claes in Trends Nummer 1. “De voorstellen zijn bekend. Een groots programma van overheidsinvesteringen in de sociale woningbouw, ziekenhuizensektor, kinderkribben, en het openbaar vervoer, verhoogde tewerkstelling van de werklozen door de gemeenten, een daadwerkelijke kontrole over de banksektor, gemeenschapsinitiatieven in de sektoren die toekomstgericht zijn en van strategisch belang ik vermeld slechts de energiesektor. Koken kost geld. Wij socialisten stellen vast dat de belastingontduiking in 1975 niet minder dan 100 miljard zal bedragen en dat, dit wens ik uitdrukkelijk te bevestigen, zij vooral te vinden is bij de hogere inkomensklasse. De huidige ekonomische strukturen hebben gefaald, zij dienen dan ook hervormd te worden. “

De letterkundigen Marnix Gysen en Gerard Walschap worden baron. Op 4 juni 1975 ligt schrijver Hugues Pernath dood in de trappehal van de Vecu. André Oleffe, minister van Ekonomische Zaken, overlijdt aan een kwaadaardige ziekte.

België voert voor de eerste maal het brugpensioen in. De regering-Tindemans opent 1975 met 140.000 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen tegen 102.000 op 1 januari ’74. De regering pakt uit met een herstelplan. De vrouwen trekken binnen in mannenbastions, de Rijkswacht werft 600 vrouwen aan, de eerste 80 dames stappen het selektiecentrum Klein Kasteeltje binnen. Het Hof van Beroep van Brussel heeft een dossier over de bevoordeling van een Kempens meubelbedrijf door Kultuurminister Frans Van Mechelen (CVP).

De arbeiders van de staatsonderneming Val Saint-Lambert bezetten hun fabriek in navolging van de arbeiders van de uurwerkenfabriek Lip. Door onregelmatige termijnhandel boekt Bank van Brussel een verlies van 3,5 miljard frank en wordt de fusie met Bank Lambert vertraagd. Voorzitter Pol Provost verlaat het VBO en wordt opgevolgd door Roger van der Schueren. De Société Générale de Belgique krijgt na 153 jaar ook een Nederlandse naam (overigens een gallicisme), Generale Maatschappij van België. Paul-Emile Corbiau volgt goeverneur Max Nokin op, René Lamy wordt vice-goeverneur. De Brussels International Trade Mart opent haar deuren op de Heizel. De Belgische autowegen worden opnieuw verlicht, in ’74 doofden de lampen door de energiekrisis.

Leo Tindemans bezoekt als eerste premier van België het onafhankelijke Zaïre. De Zuidvietnamese regering kapituleert, dertig jaar bloedige krisis eindigt in Indochina. Het oorlogstoneel verschuift naar de strijd tussen kristenen, moslims en joden in Libanon en het Midden-Oosten. In Helsinki wordt de slotovereenkomst getekend van de Konferentie over Europese Veiligheid en Samenwerking, de aanzet tot de burgerrechtenbeweging in Centraal-Europa en de val van de Muur in ’89. Het ozongat is een nieuw tema. De dissident Andrei Sacharov ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede. Een Zuid-Moluks kommando kaapt een Intercity-trein in Nederland. Dagenlang staan de televisiecamera’s opgesteld in het veld en ziet het publiek voor de eerste maal een heus krisiscentrum. Tussen de Navo-partners Groot-Brittannië en IJsland breekt de kabeljauwoorlog los, nadat IJsland eenzijdig zijn territoriale zone uitbreidt tot 200 mijlen buiten de kustlijn. Milos Forman regisseert One Flew over the Cuckoo’s Nest, Martin Scorcese scoort met Taxi Driver en Steven Spielberg is populair met Jaws. De negus van Ethiopië, Haile Selassie, sterft in zijn 83ste jaar. Josephine Baker, van dans en chanson, overlijdt in Parijs. Generalissimo Franco vertrekt met eeuwig verlof.

F. Cr.

LEO TINDEMANSPreken in de woestijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content