Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: VeggieChain onderzoekt impact industriële verwerking op groenten 25/01/24
Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: TexProSoy bouwt kennis op over verwerking van sojabonen 18/01/24
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: SCATE4ME ondersteunt kmo’s om klimaatneutraal te worden 11/01/24 De Vlaamse economie is in volle transitie naar klimaatneutraliteit. Maar vaak hebben kleinere ondernemingen het moeilijk om hun huidige impact op het klimaat te meten en hun optimale roadmap te bepalen om die impact te verminderen. Het coöperatief bedrijfsproject SCATE4SME wil kmo’s daarin ondersteunen.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation - Foodcare-project speelt in op specifieke voedingsbehoeften 04/01/24 Voor grootkeukens verbonden aan zorginstellingen is het een hele opgave om dagelijks kwalitatieve maaltijden samen te stellen die aangepast zijn aan de noden van zorgbehoevenden. Zorg Kortrijk bijvoorbeeld bereidt dagelijks 850 warme maaltijden en moet daarbij rekening houden met diverse diëten en nutritionele vereisten. Het is ook lid van de begeleidingsgroep van het Foodcare-project, dat …
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: Maatwerkbedrijf zet cameratechnologie in voor duurzamere verpakkingen 28/12/23 Maatwerkbedrijf Mivas uit Lier specialiseert zich onder meer in het verpakken van voedingsproducten. Het levert al een tijd inspanningen om over te stappen op duurzamere verpakkingen. Daarom wordt de bestaande wasstraat, die verpakkingen controleert en reinigt, uitgebreid met geavanceerde camera’s. Daarvoor werkt Mivas samen met imec, in het kader van het Europese project Vision2Reuse.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: BioeconomyVentures brengt gevestigde bedrijven en startups in contact 21/12/23 Steeds meer bedrijven zien de waarde in van samenwerken met startups om hun innovatievermogen te boosten. Voedingsbedrijf 'What's Cooking?', het vroegere Ter Beke, heeft daarin een lange traditie. Het is een van de gevestigde bedrijven die nauw betrokken was in het Europese BioeconomyVentures-project, dat zich specifiek naar startups en spin-offs uit de bio-economie richt. 21/12/23
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: Herbruikbare verpakkingen voor een duurzame toekomst 14/12/23 Verpakkingen leggen een hoge milieudruk op onze samenleving. Daarom wil Europa dat verpakkingsmaterialen tegen 2030 maximaal worden gerecycleerd en hergebruikt. Het consortium Pack4Food speelt daarop in en werkt sinds 2018 aan een roadmap rond voedselverpakkingen voor de toekomst. Daarbij werden ook voedingsproducenten, zoals bijvoorbeeld Puratos, betrokken. Zij hebben de overstap naar recycleerbare en herbruikbare verpakkingen …
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food Innovation: Valorisatie van rest- en nevenstromen uit de voedingsindustrie 07/12/23 In het licht van de klimaatverandering is de strijd tegen voedselverspilling erg belangrijk. Daarom stimuleert de Europese Unie voedingsbedrijven om de rest- en nevenstromen die ze produceren beter te valoriseren. Het Model2Bio-project ontwikkelde een rekentool die informatie geeft aan voedingsbedrijven over welke pistes ze kunnen inzetten om hun nevenstromen te valoriseren.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een pilootbakkerij voor zuurdesembrood 14/04/22 Brood zonder toegevoegde bakkersgist, beter bekend als zuurdesembrood, wint aan populariteit. Maar het productieproces neemt veel tijd in beslag en vraagt gespecialiseerde vakkennis. Daarom hebben Flanders' FOOD en de Vrije Universiteit Brussel met de steun van VLAIO de handen in elkaar geslagen en een pilootbakkerij voor zuurdesembrood opgestart.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Innovatieproject Q-DNA moet voedselveiligheid verbeteren 07/04/22 De voedingsindustrie staat voor grote uitdagingen. Zo zijn er bijkomende investeringen in onderzoek en innovatie nodig om de sector verder te verduurzamen, zonder daarbij ook in te boeten aan kwaliteit. Ook voedselveiligheid speelt een steeds belangrijkere rol. Om die voedselveiligheidsstatus naar een hoger niveau te tillen lanceerde Flanders' FOOD het innovatieproject Q-DNA.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Microbiële eiwitten voor een duurzamere voeding 31/03/22 Microbiële eiwitten kunnen een alternatief vormen voor de klassieke eiwitten in onze humane voeding en in dierenvoeding. Binnen het Prometheusproject, dat werd geïnitieerd door Flanders' FOOD, wordt het potentieel van die eiwitten verder onderzocht. Ze worden met minder milieu-impact geproduceerd en dat is waardevol als we de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming willen halen.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Innovatieve oplossingen om plantengroei te stimuleren 24/03/22 Door de klimaatverandering zijn er vaker periodes van langdurige droogte en regen. Dat is nefast voor de bodemkwaliteit en voor heel wat plantensoorten. Om planten beter tegen die extreme omstandigheden te wapenen zijn er innovatieve oplossingen nodig. Zo onderzoekt de Universiteit Hasselt samen met drie bedrijven welk positief effect micro-organismen en zaadcoatings op de plantengroei hebben. Dit onderzoek kadert binnen het Popeye-project, een initiatief van Flanders' FOOD.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Co-creatie voor innovatieve productontwikkeling 17/03/22 Samenwerking in ontwikkeling is een succesvol recept om tot praktijkgerichte innovatie te komen. Binnen het onderzoeksproject MiRaDi, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD, werken drie bedrijven samen om mensen meer noten te laten eten en tegelijk voedselverspilling tegen te gaan. Via een integraal kwaliteitssysteem tussen de bedrijven wordt elke noot doorgestuurd naar de ideale toepassing.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Smart Water Us - cross-sectorale samenwerking leidt tot beter waterbeheer 10/03/22 Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart Water Use werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, waarmee water- en droogterisico's in kaart worden gebracht. Dankzij deze tool kunnen bedrijven zelf maatregelen en actiepunten voor een beter waterbeheer uitwerken.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een duurzamere verpakking voor voeding 03/03/22 De zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal is voor veel ondernemingen een moeilijk proces, zeker als er rekening moet gehouden worden met de kwaliteit van versproducten of andere etenswaren. Om deze problematiek op te lossen, maakt de Universiteit Gent gebruik van een methode die de duurzame aspecten van een verpakking in detail onderzoekt. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Circopack-project, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Via inline datacaptatie naar zelfsturende processen 24/02/22 De Vlaamse voedingsindustrie innoveert volop om haar internationale positie te versterken. En cross-sectorale samenwerkingen kunnen die innovaties nog versnellen. Drie voedingsbedrijven hebben daarom de handen in elkaar geslagen. Binnen het project Autoprocess, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD, onderzoeken ze samen de mogelijkheden van sensortechnologieën en zelfsturende productieprocessen.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food : Immersive technologie voor de voedingsindustrie 17/02/22 In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals bijvoorbeeld bij de aardappelverwerker Agristo, sneller worden geïntroduceerd
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: VEG-i-TEC, proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie 10/02/22 Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de meerwaarde van nieuwe technologieën, zoals AI, wordt er onderzocht.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een nieuwe pilootkeuken voor onderzoek naar voeding in grootkeukens 03/02/22 Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Maar voor grootkeukens is het niet evident om steeds kwaliteitsvolle en voedzame maaltijden te bereiden. Om onderzoek naar voeding in grootkeukens te bevorderen werd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders' Food in Roeselare een nieuwe testkeuken geopend. Voor bedrijven en zorginstellingen is de FR&D Hall onder meer interessant om kookprocessen te optimaliseren.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Food Pilot in Melle: proeftuin voor digitalisering voedingindustrie 27/01/22 Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatuur, wat leidt tot snellere en betere resultaten.