Belastingen Filip Dewaele (Dewaele Vastgoedgroep): ‘Zorg dat akte voor tweede woning nog in 2023 rond raakt’
Wonen Wonen Dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten voor appartementen Op de appartementenmarkt zijn de prijsverschillen kleiner dan op de huizenmarkt. De duurste gemeente voor appartementen is al jaar en dag Knokke-Heist. De mediaanprijs bedraagt er nu 450.000 euro, 335.000 euro meer dan in Châtelet (mediaanprijs: 115.000 euro) in de provincie Henegouwen. Op de huizenmarkt is er een prijsverschil van 665.000 tussen de duurste en …
Wonen Wonen Huurprijzen maken een inflatiesprongetje Op de koopmarkt stokt de prijsevolutie, maar krapte en inflatie duwen de huurprijzen nog altijd hoger. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de CIB-Huurbarometer.
Wonen Wonen Brussel bouwt nieuwe woonwijken: Tour & Taxis is het grootste reconversieproject in België Brussel strijdt volop tegen zijn woningtekort. Aan het Kanaal is de laatste fase van de herontwikkeling van Tour & Taxis gestart. Het grootste reconversieproject van Brussel begon al in 2001. Verderop, langs de grote boulevards van de Kleine Ring in Sint-Lambrechts-Woluwe, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde worden volop kantoorgebouwen omgevormd tot woningen.
Wonen Wonen Renovatieverplichting vergroot de prijskloof op de woningmarkt De renovatieplicht weegt wel degelijk op de Vlaamse woningmarkt. Prijsdata-onderzoek toont aan dat een kloof ontstaat tussen panden met een goede energiescore en panden met een slecht EPC.
Wonen Wonen ‘Nieuwbouw flirt met onbetaalbaarheid’ De wolken boven de Belgische woningmarkt worden donkerder. Vooral nieuwbouw heeft het moeilijk. De vraag is ook wanneer de investeerders terugkeren naar de vastgoedmarkt. Als ze al terugkeren.
Wonen Wonen Steeds meer alternatieven voor appartementen als belegging: ‘Verkopers moeten realistischer worden’
Wonen Wonen 5 tips voor een belegging in een appartement Er mag dan een dip in de verkoop zijn, toch blijven particulieren appartementen kopen als belegging. In hun investeringsbeslissing moeten ze afwegingen maken op twee fronten: het financiële en het praktische. Trends zet alles op een rijtje.
Wonen Wonen Zo checkt u of een aannemer betrouwbaar is Voor de bouw of de renovatie van een woning hebt u een professionele aannemer nodig. Het aanbod is ruim, maar niet elke bouwfirma is een aanrader. Door vooraf uw huiswerk te maken kunt u problemen vermijden.
Wonen Wonen Hoe evolueren de woningprijzen in uw gemeente? Bekijk het op deze kaart De afkoeling van de Belgische vastgoedmarkt zet door. Vooral in Brussel staan de prijzen onder druk.
Wonen Wonen Vaste rente voor woonkredieten is veel populairder dan vorig jaar In het tweede kwartaal van 2023 zijn 36 procent minder woonkredieten verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De kredietbemiddelaar Hypotheek.winkel maakt een balans op.
Wonen Wonen Stabiliteit troef op Belgische huizenmarkt De Belg heeft terecht veel vertrouwen in de waardevastheid van zijn woning. Onze vastgoedmarkt blijkt immers een baken van stabiliteit. Dat concludeert ING België na een analyse van de evolutie van de huizenprijzen van verschillende landen sinds 1990.
Geld Geld Uw woonkrediet niet meteen opnemen: hoeveel kost u dat? Sluit u een woonkrediet af om de bouw van een nieuwe woning te financieren, dan neemt u het leenbedrag in principe op in meerdere schijven. Welke kosten zijn daaraan verbonden?
Wonen Wonen Bouwgrond fors duurder sinds 2019 De rush op vastgoed tijdens de coronacrisis liet zich ook voelen op de bouwgrondmarkt. In de coronajaren 2020 en 2021 klom de bouwgrondprijs jaarlijks met meer dan 8 procent.
Wonen Wonen Ook rente op overbruggingskrediet stijgt: wat moet u weten voor u zo'n lening aangaat? Welke impact hebben de algemeen stijgende rentevoeten van hypothecaire leningen op overbruggingskredieten? Waar moet u op letten als u er binnenkort eentje afsluit? John Romain van Immotheker Finotheker en Odisee-docent vastgoedkunde Tim Leysen wijzen de weg.
Geld Geld Vastgoedmarkt koelt af in eerste helft 2023, huizenprijzen blijven stijgen in Vlaanderen In de eerste zes maanden van dit jaar was het minder druk op onze vastgoedmarkt. Vooral in Vlaanderen, met 5,9 procent minder transacties in vergelijking met de eerste helft van 2022. De gemiddelde prijs van een huis in België daalde lichtjes in vergelijking met 2022, maar in Vlaanderen blijft de prijs toenemen.
Wonen Wonen Goedkope woningen over generaties heen: Community Land Trust probeert de voordelen van twee systemen te combineren De wachtlijst voor sociale woningen is in 2022 korter geworden, maar de gemiddelde wachttijd nam toe van 3,9 naar 4,1 jaar. Verschillende steden experimenteren met een Community Land Trust, die betaalbare woningen bouwt voor mensen met een laag inkomen.
Wonen Wonen Hoe de klimaatopwarming uw tweede verblijf in het zuiden bedreigt: 'Doemscenario’s zijn nog te vermijden' Zuid-Europa en met name het Middellandse Zeegebied is de favoriete bestemming voor Belgen die een vakantieverblijf willen kopen. Weinigen houden daarbij rekening met de klimaatrisico’s die voor die regio zwaarder wegen dan elders in Europa.
Wonen Wonen Alternatief voor de grote drie: Griekenland wordt steeds populairder bij tweedeverblijvers Griekenland wordt steeds populairder bij Belgen die op zoek zijn naar een tweede verblijf in zonniger oorden. Dat heeft het land te danken aan een aantal specifieke troeven.
Wonen Wonen Italië een duur vastgoedland? De laars is meer dan Toscane Er zijn parallellen tussen het wijnland en het vastgoedland Italië: wie voorbij de bekende namen en de topgebieden zoekt, ontdekt soms aangename verrassingen tegen zachte prijzen.
Wonen Wonen De rust keert weer op de Spaanse vastgoedmarkt Spanje is een van de meest populaire vakantie- en investeringslanden bij Belgen. Zij zoeken er vooral zon en rust, zonder geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Na de hausse van de voorbije twee jaar normaliseert de vastgoedmarkt opnieuw.
Wonen Wonen De Franse vastgoedmarkt stabiliseert Zo’n 75.000 eigendommen op Franse bodem zijn in handen van Belgen. Zij beschouwen de bereikbaarheid, de natuur, het erfgoed, het klimaat, de gastronomie en de taal als de belangrijkste troeven van het land. De vastgoedprijzen lijken er bovendien over hun hoogtepunt heen.
Wonen Wonen '1,19 miljoen Belgen hebben tweede eigendom' BNP Paribas Fortis schat op basis van het aantal tweede verblijven, aangegeven via de belastingaangifte, dat 1,19 miljoen Belgen meerdere eigendommen hebben. De grootste bank van ons land stelt wel vast dat de interesse in 2022 is afgenomen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fusies woonmaatschappijen leiden tot meer slagkracht, maar 'het grote werk is niet achter de rug' Sinds 1 juli zijn de 130 verschillende sociale woonactoren gefuseerd tot 41 woonmaatschappijen. Ze moeten het investeringsritme voor sociale woningen opdrijven. Bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) ziet al de eerste succesjes. Toch blijft het investeringsritme voor nieuwe sociale woningen veel te traag. Op de korte termijn is er weinig beterschap in zicht.
Wonen Wonen De onroerende voorheffing stijgt opnieuw fors in 2023: hoe komt dat? Eigenaars, erfpachters, opstalhouders en vruchtgebruikers betalen elk jaar onroerende voorheffing voor hun woning. Die gewestelijke belasting gaat dit jaar wederom flink de hoogte in. Meerdere elementen kunnen aan de basis liggen.
Consumeren Consumeren Zo houdt u het huis koel in hete periodes Het is een hele uitdaging om uw huis of appartement te verkoelen tijdens tropische zomerperiodes. Gelukkig zijn niet alleen dure warmtepompen geschikt om de hitte mee te bekampen. Architectuur- en energie-experts Melanie Vercruysse en Luc Dedeyne werpen hun licht op mogelijke oplossingen. “Zilverpapier op de ramen kleven is slechts een lapmiddel.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bouwsector vraagt permanent verlaagd btw-tarief van 6 procent Om betaalbaar, duurzaam en kwalitatief wonen mogelijk te blijven maken, moet het btw-tarief in de bouwsector worden vastgeprikt op 6 procent. Dat vraagt de bouwsector in aanloop naar het fiscale conclaaf dit weekend.
Investeren Investeren Zit er nog toekomst in vastgoed als belegging? ‘4 tot 6 procent rendement is onrealistisch’ De vaste rente voor hypotheekleningen met een looptijd van tien tot twintig jaar staat ruim boven 3 procent. Het is al van 2014 geleden dat ze zo hoog was. Dat heeft een impact op vastgoedinvesteringen als belegging.
Wonen Wonen Variabele hypotheekrente op hoogste peil sinds 2009: hoe moet u kiezen uit verschillende kredietformules? De jaarlijks variabele rente voor woonkredieten bedraagt meer dan 4 procent. Dat is geleden van januari 2009, leert de Rentebarometer van Immotheker Finotheker die elke dag de kredietformules van zestien banken vergelijkt. Welke keuze is vandaag de beste: een vaste of een variabele rente?
Magazine Magazine Vastgoed aan de kust: uitkijken naar impact hoogbouwplannen in Middelkerke-Westende Middelkerke-Westende staat bekend als de familiebadplaats bij uitstek. Het is ook een van de goedkoopste kustgemeenten.
Magazine Magazine Vastgoed aan de kust: Oostende, mooi in het midden Ook Oostende voelt de vertraging op de vastgoedmarkt. Intussen wint de stad wel aan populariteit als vaste woonplaats.
Wonen Wonen Vastgoedmarkt aan de kust keert terug naar pre-coronaniveau De verkoop gaat trager, het aanbod neemt toe en de prijsklim stokt. Ook aan de kust loopt het vastgoedfeestje op zijn einde. Maar anders dan in het binnenland is de rentestijging niet de grote pretbederver aan zee.
Wonen Wonen Appartement tot 50 procent duurder als het zeezicht biedt: bekijk de cijfers per kustgemeente Wat het centrum voor een stad is, is de zeedijk voor een kustgemeente: de beste locatie, met daaraan ook een meerprijs verbonden. De prijsstatistieken van de notarissen bevestigen dat.
Geld Geld Wat is het meest voordelig: een woning kopen of huren? De toegenomen rentevoeten doen opnieuw de vraag rijzen of een woning kopen wel voordeliger is dan huren. Het is echter niet enkel een kwestie van zo weinig mogelijk geld door ramen en deuren te gooien, want ook andere aspecten spelen mee.
Geld Geld Belastingplichtige met tweede verblijf haalt slag thuis tegen Knokke-Heist: wat betekent dat voor andere tweedeverblijvers? Knokke-Heist wordt teruggefloten door het hof van beroep in Gent. De redenen die de gemeente aanhaalt om de belasting op tweede verblijven te verdedigen zijn onvoldoende en niet geloofwaardig, oordeelt het hof.
Geld Geld Te veel zon kan het rendement van uw zonnepanelen beperken Wanneer uw zonnepaneleninstallatie op zonnige dagen veel stroom produceert, bestaat de kans dat het systeem tijdelijk uitvalt. Netbeheerder Fluvius werkt volop aan een oplossing. Tot dan komt u in aanmerking voor een compensatievergoeding.
Duurzaamheid Duurzaamheid 6 dingen die u moet weten over de voordelige groene leningen voor zonnepanelen en warmtepompen Er is een enorme stijging merkbaar in het aantal groene leningen die zijn afgesloten. Dat zijn kredieten met een relatief lage rentevoet, die bedoeld zijn voor de installatie van zonnepanelen, het isoleren van een woning en tal van andere groene, maar ook minder groene investeringen. Tussen 2021 en 2022 verdubbelde het aantal groene leningen van 29.000 naar 61.000. Hier zijn zes dingen die u erover moet weten.
Geld Geld 9 tips van vastgoedexpert Kinga Kantorska: onderhandel de beste prijs voor je nieuwe woning Als je een nieuwe woning koopt, dan wil je daarvoor een goede prijs betalen. Vastgoedexpert Kinga Kantorska, weet als geen ander hoe je alles uit onderhandelingen haalt, zoals we wekelijks kunnen zien in het tv-programma Blind Gekocht op Play 4. Dit zijn haar negen tips.
Nieuws Nieuws Wat is het huurrendement in uw gemeente? Zoek het op deze kaart op In welke gemeenten halen verhuurders het hoogste huurrendement? Wat is de mediane verhuurprijs in uw gemeente? En hoe zit het er met verhuurrisico? U vindt het antwoord op deze kaart.
Geld Geld Op vastgoed bieden via digitale platformen? Lees de kleine letters voor u een bod lanceert Woningen worden steeds vaker te koop aangeboden op digitale biedplatformen. Dat geldt zowel voor openbare als voor onderhandse verkopen. Hoe gaat online bieden precies in zijn werk? Trends stak zijn licht op bij vier spelers.
Wonen Wonen De Belgische vastgoedmarkt staat stil De rentestijging van het afgelopen jaar houdt lelijk huis in het Belgische vastgoed. De markt is fors aan het vertragen. Er zijn veel minder transacties en iedereen kijkt naar elkaar. “Wie nu in vastgoed investeert, moet goed kunnen tellen.”
Nieuws Nieuws Hoe EPC-labels de woningmarkt verdelen De groeiende aandacht voor energiezuinigheid heeft tot een nieuwe breuklijn op de vastgoedmarkt geleid.
Magazine Magazine Glenn Lyppens (architect-onderzoeker POLO): ‘Er is nood aan kleinere units, maar de slinger slaat door’ Ontwerper Glenn Lyppens waarschuwt voor de evolutie naar steeds kleinere woonunits. Dat draagt weinig bij aan de betaalbaarheid van wonen, meent hij, terwijl de gevolgen voor de leefbaarheid groot zijn.
Magazine Magazine Professor economie Johan Albrecht: ‘Begeerde steden moeten hun huurmarkt versterken’ Bevindt de Belgische woningmarkt zich op een kantelpunt? Obligaties en zelfs spaarboekjes zijn stilaan opnieuw een alternatief voor vastgoedbeleggingen. Dat kan een temperend effect hebben op de prijsontwikkeling van woningen, meent professor economie Johan Albrecht.
Wonen Wonen Nominale prijsstijgingen verhullen grote reële prijscorrectie op de vastgoedmarkt Na een lastige winterperiode rekenen vastgoedmakelaars op een spoedig herstel van de woningmarkt. Vooral de nieuwbouwmarkt heeft zwarte sneeuw gezien. Toch zijn de prijzen nominaal weer gestegen. Dat is een belangrijke nuance, want die stijging kan de toegenomen inflatie niet volgen. “Tussen het derde kwartaal van 2021 en het vierde kwartaal van 2022 zagen we de grootste reële prijscorrectie sinds het begin van de jaren tachtig”, zegt Johan Van Gompel, macro-econoom en woningmarktspecialist bij KBC.
Magazine Magazine Elisabeth Van Damme (CEO projectontwikkelaar POC Real Estate): ‘Exclusief vastgoed aan de kust blijft een emotionele aankoop’ Liggen de kopers van exclusief vastgoed wakker van de stijgende prijzen? Aan de kust valt dat goed mee, al is zeker een impact op de impulsieve aankopen, zegt Elisabeth Van Damme, de CEO van de projectontwikkelaar POC Real Estate. “Beslissingen worden trager en doordachter genomen, maar we zijn overtuigd dat die niche zal blijven groeien.”