Zo krijg je de beste prijs voor je wagen

© iStock

Heb je onlangs een nieuwe wagen besteld? Misschien neemt de garagehouder je huidige auto over, maar je kan natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar. Hoe pak je dit aan?

Als je een nieuwe auto gekocht hebt, dan is de kans groot dat je je huidige wagen kan overlaten aan de garagehouder. Heel wat merken hebben vandaag immers hun eigen netwerk voor occasiewagens.

Verkoop aan garage

Bij een overname door de garage waar je een nieuwe auto heeft gekocht, hoef je niet zelf op zoek naar een koper en moet je je wagen ook niet zelf laten keuren. Kortom: dit is een makkelijke en snelle oplossing. Maar doorgaans ligt de overnameprijs lager dan wat je bij een verkoop op de particuliere markt zou kunnen krijgen.

Zo krijg je de beste prijs voor je wagen

Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat een Duitse wagen langer zijn waarde behoudt dan een Japanse. En een Volkwagen Golf doet het op de occasiemarkt beter dan de Polo uit dezelfde stal.

Op de marktprijs hoef je niet te rekenen: meestal betaalt een professionele autohandelaar 20% tot 30% minder dan een particulier.

Verkoop aan particulier

Is het aanbod van de garagehouder of van de autohandelaar aanzienlijk lager is dan de actuele waarde van je auto? Dan is het zeker de moeite waard om zelf een particuliere koper te zoeken. Dat is weliswaar wat omslachtiger, maar het brengt wel het meeste op.

Je kan je voertuig te koop aanbieden op een van de vele auto- en zoekertjessites. Online veilingen zoals eBay zijn eveneens erg populair. Ga wel steeds op voorhand na welke kosten hieraan verbonden zijn.

Welke prijs mag je verwachten?

Zet de sterke punten van je auto in de verf: prima staat, opties, laag aantal kilometers, eerste eigenaar, niet-roker, enzovoort. Als de eerste ingebruikname in de tweede helft van het jaar gebeurde, dan vermeld je naast het jaar ook best de maand.

De prijs die je krijgt voor je wagen hangt af van heel wat factoren. Auto’s zijn erg trendgevoelig, en het merk, het model, de cilinderinhoud en de opties spelen een grote rol.

Zo krijg je de beste prijs voor je wagen

Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat een Duitse wagen langer zijn waarde behoudt dan een Japanse. En een Volkwagen Golf doet het op de occasiemarkt beter dan de Polo uit dezelfde stal.

Ook niet onbelangrijk is de leeftijd van de wagen. In het eerste jaar daalt de waarde van een auto met 25 tot 35%. Het tweede jaar is dat 15%, het derde jaar 10%, maar daarna gaat het om slechts enkele percenten per jaar meer. Hiermee moet je dus rekening te houden bij het bepalen van uw vraagprijs.

Een dieselmodel daalt minder snel in waarde dan een wagen met benzinemotor. Voor de gangbare prijzen op de occasiemarkt kan je terecht in een autoblad (of op de website ervan).

Ook www.eurotax.be geeft je een richtprijs van je wagen, op basis van tal van zelf ingegeven specificaties. De kilometerstand en de staat waarin de auto zich bevindt zijn eveneens sterk bepalend voor de prijs.

Het grote verschil met professionele kopers is dat particulieren zich vaak laten verleiden door de ‘eerste indruk’. Eens flink opboenen en parfumeren kan dus wonderen doen. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content