Video | Nieuws

Machtsstrijd bij UnifiedPost: raad van bestuur verwerpt vraag Marc Coucke

UnifiedPost Group reageert overwegend negatief op de vraag van grootaandeelhouder Marc Coucke om de voorzitter te ontslaan en vier nieuwe bestuurders aan te stellen. UnifiedPost-CEO Hans Leybaert brengt meer toelichting in de studio van Kanaal Z.

In een persbericht adviseert de raad van bestuur aan de aandeelhouders om de voorstellen op de algemene vergadering van 21 mei te verwerpen. Zo worden er vragen gesteld over de onafhankelijkheid van bestuurders als Jürgen Ingels en Joris Van Der Gucht. Enkel over de benoeming van Pieter Bourgeois (Crescemus BV) werd een “neutraal” advies uitgevaardigd.

Daarnaast kondigt UnifiedPost dinsdag aan dat het exclusieve onderhandelingen voert met PostNord rond de verkoop van zijn Scandinavische dochter 21Grams. Dat bedrijf telt 89 werknemers, is actief in Zweden, Denemarken en Noorwegen en realiseerde vorig jaar 83,2 miljoen euro inkomsten.

Opmerkelijke demarche van Marc Coucke

Maandag raakte bekend dat Marc Coucke, die via zijn holding Alychlo meer dan 17 procent van UnifiedPost controleert, verandering eist bij het bedrijf dat gespecialiseerd is in elektronische facturatieprocessen. Coucke wil de aanstelling van vier nieuwe bestuurders en het vertrek van de voorzitter.

UnifiedPost lost zelden zijn verwachtingen en doelen in, zegt Alychlo in een mededeling. “Er wordt niet voldaan aan de marktverwachtingen en de prestaties van UnifiedPost Group blijven fel achter ten opzichte van zowel de sector als van vergelijkbare ondernemingen.” 

Alychlo wijst ook op de sterk gedaalde beurskoers: sinds de beursintroductie in september 2020 noteert het aandeel ruim 80 procent lager.

Reactie CEO Leybaert

Hans Leybaert, de CEO van UnifiedPost, brengt in de studio van Kanaal Z zijn kant van het verhaal in een reactie op de uitlatingen van Coucke (zie video bovenaan). Leybaert begrijpt de bezorgdheid, maar heeft zijn bedenkingen bij het voorstel om een grondige wijziging van de raad van bestuur door te voeren.

Bekijk hieronder ook de toelichting van techspecialist Stijn Fockedey: ‘Coucke heeft het gevoel dat hij niet echt kan wegen op de strategie’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content