Visa: ‘Contactloos betalen wordt gemeengoed in Europa’

© KBC
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Contactloos betalen zit in de lift in Europa. Twee jaar geleden betaalde slechts een op de zestig Europeanen contactloos. Vandaag doet een op de vijf dat al. Dat blijkt uit een rapport van Visa Europe.

Almaar meer mensen schuiven hun bankkaart niet langer in een terminal wanneer ze gaan winkelen. Dat leren de cijfers van Visa Europe. De afgelopen twaalf maanden heeft het bedrijf 3 miljard contactloze betalingen geregistreerd. In april alleen al hebben Europese consumenten 360 miljoen keer hun kaart gebruikt voor een contactloze betaling. “Dat zijn bijna 140 transacties per seconde en een toename van 150 procent in vergelijking met de 143 miljoen transacties in april 2015”, verduidelijkt Visa Europe. Gemiddeld betalen we 13,83 euro wanneer we contactloos betalen.

De technologie doet het voornamelijk goed in Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zo kan je in het VK onder meer tijdens het pendelen met de Transport for London diensten contactloos betalen. “We hebben al meer dan 400 miljoen contactloze ritten geteld”, aldus Visa.

En in België?

Contactloos betalen doet het voornamelijk goed in restaurants”

Ook in ons land doet contactloos betalen het goed. Jean-Marie de Crayencour, Country Manager BeLux bij Visa Europa verwacht dat twee op de drie Belgische handelaars tegen het einde van 2016 de technologie zullen omarmen. Momenteel biedt enkel KBC contactloos betalen aan in ons land. Je kan onder meer in de snoepwinkels van Kinepolis Brussel, bij Standaard Boekhandel en bij Torfs betalen zonder je kaart in een terminal te schuiven. Gebruikers kunnen opeenvolgende contactloze betalingen doen tot een totaal van 50 euro.

Volgens Visa zal contactloos betalen snel gemeengoed worden in Europa. “Consumenten gebruiken contactloos betalen om bijvoorbeeld hun lunch of koffie af te rekenen; restaurants maken dan ook de grootste toename van contactloze transacties mee (153%) gevolgd door algemene retail (146%) en supermarkten (119%) en overige eetgelegenheden zoals fastfood restaurants (96%)”, klinkt het.

De toekomst

Het bedrijf kijkt ook door een roze bril naar de toekomst. Zo laat Visa Europe weten dat het aantal winkels die een terminal heeft die contacloos betalen mogelijk maakt de komende jaren nog sterk zal toenemen. “Vrijwel alle terminals die vanaf dit jaar worden verspreid in Europa zijn uitgerust met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt”, aldus Visa. Momenteel telt Europa zo’n 3,2 miljoen terminals.

Volgens Visa zal ook de opkomst van mobiele betalingdiensten een positief effect hebben op contactloos betalen. “De mensen worden aangemoedigd om nieuwe manieren van betalen te gebruiken”, klinkt het. Zo kunnen wij onder meer in alle winkels van Colruyt, Dreamland en Okay betalen met de bancontact-app. Bancontact registreert zo’n 50.000 transacties met de smartphone per week. Ook de banken zijn ondertussen al op de kar gesprongen. Belfius, CBC, ING en KBC hebben de applicatie rechtstreeks in hun bancaire apps geïntegreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content