MeDirect wil Belgische banklicentie

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De internetbank MeDirect heeft een aanvraag ingediend bij de Nationale Bank van België (NBB) voor een banklicentie. Dat vernam de redactie uit goede bron. Het nieuws is bevestigd door Xavier De Pauw, CEO van MeDirect, die er verder niets over kwijt wil tot de NBB het licht op groen zet.

Het management van MeDirect is er zich naar verluidt van bewust dat nog heel wat Belgen aarzelen om over te stappen van hun Belgische bank naar een Belgisch bijkantoor van een Maltese bank. Bijna 10.000 Belgen zijn volgens de bank al klant geworden, maar MeDirect heeft meer ambitie om nog verder te groeien. En dat is wellicht een van de redenen waarom MeDirect een Belgische banklicentie heeft aangevraagd bij de Nationale Bank van België.

Het belangrijkste voordeel van een Belgische banklicentie zou zijn dat bij een faillissement van de bank niet langer de Maltese staat, maar de Belgische staat garant moet staan voor uw spaargeld tot 100.000 euro per bank en per klant. De meeste landgenoten hebben meer vertrouwen in de kredietwaardigheid van België dan in de solvabiliteit van Malta.

De kredietwaardigheid van Malta scoort dan ook minder hoog dan die van België bij de kredietratingagentschappen. Malta krijgt bij Moody’s (A3), Standard & Poor’s (BBB+) en Fitch (A) wel nog altijd het label van een zekere kwaliteit van kredietwaardigheid.

Gewicht banksector

Er wordt geregeld gewezen op het grote gewicht van de banksector in de kleine economie van Malta. Een land als Cyprus kwam daardoor tijdens de Europese schuldencrisis in de problemen. De meeste van die Maltese banken zijn echter dochterbedrijven van grote internationale instellingen, zoals Deutsche Bank.

Alle banken met een licentie in Malta moeten bijdragen aan het Depositor Compensation Scheme van het land, afhankelijk van de deposito’s die ze op hun balans hebben. Dat Maltese beschermingsfonds is nog in volle opbouw. Eind 2013 was er volgens het recentste jaarverslag nog maar 18,4 miljoen euro kapitaal ingebracht.

Tegen 2026 zouden alle landen van de Europese Unie reserves moeten hebben ter waarde van 1 procent van de deposito’s die door de waarborgregeling worden gedekt. Het zijn de overblijvende banken die uiteindelijk de factuur moeten betalen als een bank failliet gaat, maar het thuisland van de bank moet het geld in eerste instantie voorschieten.

Xavier De Pauw, de CEO van MeDirect, reageert dat de lidstaten van de Europese Unie wel voor elkaar in de bres zullen springen als het erop aankomt. “Dat bleek toen de Cypriotische banken enkele jaren geleden over de kop gingen. De Europese leiders hebben er toen voor gezorgd dat alle spaarders hun geld tot 100.000 euro terugkregen.”

Een Europees beschermingsfonds bestaat echter niet en het ziet er ook niet naar uit dat het er snel zal komen. De bescherming van het spaargeld moet elke lidstaat in principe voor zich zelf organiseren. Bovendien bent u alle spaargeld boven 100.000 euro zo goed als zeker kwijt bij een faillissement van een bank.

Blanco blad

MeDirect is het Belgische filiaal van Mediterranean Bank, de derde bank van Malta. Mediterranean Bank zakte in november 2008 door de bodem van het vereiste minimumkapitaal, waardoor de Maltese toezichthouder de activiteiten aan banden legde. In juli 2009 stapte de Britse private-equityspeler AnaCap Financial Partners in het kapitaal. “De bank van nu heeft niets meer te maken met de bank van toen”, reageert De Pauw. “AnaCap kocht een bank met een balans van amper 40 miljoen euro. Dat was een kans voor ons om vanaf een blanco blad te starten met een nieuw businessmodel.” We konden geen kredietrating terugvinden voor de bank of voor obligaties die ze heeft uitgegeven.

Het Belgische spaargeld wordt volgens het management van MeDirect geïnvesteerd in leningen aan grote Europese bedrijven en obligaties van banken met een onderpand (covered bonds).

Lees een analyse van MeDirect en andere prijsbrekers op de Belgische spaarmarkt in het magazine Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content