Kiezen voor kinderopvang of minder werken?
De opvang van een baby of kleuter kost handenvol geld. Is het dan niet interessanter om wat minder te gaan werken en zelf meer tijd aan je kind te besteden?
In bijna drie op vier gezinnen is het tarief dat voor kinderopvang betaald wordt afhankelijk van het inkomen. Bij een bruto maandinkomen van 2.730 euro per ouder betaal je volgens Kind en Gezin 21,05 euro per dag. Samen met de extra kosten die de crèche of onthaalmoeder mag aanrekenen voor luiers, loopt de totale dagprijs op tot bijna 23 euro.
‘Per maand moet je voor kinderopvang dus een budget van 500 euro voorzien’, zegt Leen Du Bois, woordvoerder van Kind en Gezin. ‘Jaarlijks kunnen de kosten oplopen tot 5.500 euro. Heb je meerdere kinderen in dezelfde opvang, dan maak je wel aanspraak op een dagkorting van 3,15 euro per kind. Maar dan nog betaal je voor twee kinderen bijna 40 euro per dag, wat overeenkomt met bijna 9.500 euro per jaar.’
Fiscaal voordeel
Voor één kind in de opvang betekent dit een belastingvermindering van 1.210 euro op jaarbasis, en 2.420 euro voor twee kinderen
Weet ook dat de tarieven elk jaar geïndexeerd worden. In 2016 stegen de prijzen daardoor met 0,41 procent, en vanaf 1 januari 2017 gaan ze opnieuw met 1,08 procent de hoogte in. ‘Hou er wel rekening mee dat je de kosten voor kinderopvang fiscaal kan inbrengen’, weet Du Bois. ‘Voor één kind in de opvang betekent dit een belastingvermindering van 1.210 euro op jaarbasis, en 2.420 euro voor twee kinderen.’
‘Wanneer beide ouders fulltime werken en elk 2.730 euro per maand verdienen, dan resulteert dat in een gezamenlijk netto gezinsinkomen van bijna 49.300 euro per jaar bij één kind of 51.320 euro bij twee kinderen’, weet Veerle Michiels van HR-dienstverlener SD Worx.
Het verschil zit hem in de belastingvrije som waarop je als gezin recht hebt. Er is namelijk een toeslag op die belastingvrije som naargelang het aantal kinderen ten laste. Voor één kind ten laste is dat voor het aanslagjaar 2016 (inkomstenjaar 2015) 1.510 euro, voor twee kinderen 3.880 euro. Rekening houdend met de opvangkosten en het daaraan gekoppelde fiscaal voordeel houdt het gezin 43.810 euro (één kind) of 41.860 euro (twee kinderen) over.
Minder werken
Maar wat als een van beide ouders beslist om tijdelijk vier vijfde te werken in plaats van fulltime? In dat geval dalen de jaarlijkse kosten voor kinderopvang alvast tot 4.390 euro voor één kind, en tot 7.565 euro voor twee kinderen. De fiscale voordelen liggen dan ook iets lager: ze bedragen respectievelijk bijna 970 euro en 1.935 euro.
‘Wanneer een van beide ouders een dag minder per week werkt, dan daalt het totale netto gezinsinkomen tot 45.640 euro bij één kind of 47.410 euro bij twee kinderen’, zegt Michiels. Na aftrek van de kosten voor de kinderopvang voor vier dagen en rekening houdend met het belastingvoordeel houdt het gezin 41.250 euro (één kind) of 39.840 euro (twee kinderen) over.
Wat moet je onthouden?
Wanneer een van de ouders overschakelt van een fulltime job naar een vierde vijfde statuut, dan verlies je als gezin dus jaarlijks 2.560 euro bij één kind in de opvang, en 2.020 euro bij twee kinderen in de opvang. Maar in ruil voor dit financieel verlies breng je wel veel meer tijd door met je koters, en dat is voor heel wat ouders onbetaalbaar.
‘Bovendien kan vier vijfde werken vaak gecombineerd worden met een uitkering in het kader van ouderschapsverlof’, merkt Michiels op. ‘Daardoor wordt het uiteindelijke financiële verlies nog kleiner. En voor het verschil in pensioen hoef je het ook niet te laten: wie maximum vijf jaar één dag per week minder werkt, verlies later nog geen 95 euro bruto op per jaar.’
Nog even dit: bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op een realistisch inkomen en daaraan gekoppeld kinderopvangtarief. Weet echter dat heel wat gezinnen in Vlaanderen recht hebben op verminderde tarieven. Voor hen geldt mogelijk een andere uitkomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier