Hoe krijg je meer dan 1 procent rente op je spaargeld?

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie zijn geld wil beschermen tegen verdere rentedalingen, kan aan termijnsparen doen. Een termijnrekening op vier jaar kan meer dan 1 procent rente opbrengen.

Afgelopen maanden hebben een aantal banken opnieuw het mes gezet in de basisrente. Onder meer CPH Banque en Argenta hebben de basisrente verlaagd naar het absolute minimum van 0,01 procent. Toch zijn er nog enkele alternatieven voor spaarders die veilige havens zoeken. Een termijnrekening is daar een van.

Kritisch vergelijken

Een analyse van de vergelijkingssite Bankshopper.be leert dat wie kiest voor een termijnrekening op vier jaar tot meer dan 1 procent rente kan krijgen als hij kritisch vergelijkt. Gedurende de looptijd van het contract kan de rente niet verder dalen. Zelfs indien de bank de tarieven verlaagt, gelden de oorspronkelijke voorwaarden van het contract.

Uit een vergelijking van de site blijkt dat MeDirect momenteel de hoogste rente geeft voor een termijnrekening op vier jaar. Wie zo’n rekening afsluit bij de bank krijgt vandaag netto 1,06 procent rente. MeDirect wordt gevolgd door de Nederlandse bank NIBC Direct. Die bank biedt twee formules aan. Wie bij de Nederlandse bank een termijnrekening kiest, krijgt de keuze tussen een maandelijke uitbetaling of een jaarlijkse uitbetaling. Afhankelijk van je keuze krijg je ofwel 1,02 procent nettorente ofwel 1,01 procent nettorente. In tegenstelling tot MeDirect vraagt de Nederlandse bank een minimuminlage van 100 euro.

Voorwaarden

Al moeten spaarders wel met een aantal zaken rekening houden als ze een termijnrekening afsluiten, waarschuwt Bankshopper.be. Allereerst afficheren de banken het brutorendement. Dat betekent dat je op je intresten 27 procent roerende voorheffing moet betalen.

Daarenboven is zo’n formule enkel interessant voor spaarders die hun geld voor een langere tijd kunnen vastzetten. In een eerder interview met MoneyTalk.be liet Isabelle Marchand van Febelfin, de koepelfederatie voor de Belgische financiële sector, weten dat de banken sancties kunnen opleggen wanneer klanten hun contract vroegtijdig verbreken.

“De termijnrekeningen ontsnappen ook niet aan de realiteit”, liet ze bovendien weten. Marchand is ervan overtuigd dat de banken vroeg of laat ook het mes gaan zetten in de tarieven van de termijnrekening. Zo heeft onder meer Crelan afgelopen maand de rente van termijnsparen verlaagd. De rente van een termijnrekening op vier jaar daalde van 0,45 procent naar 0,30. Ook de tarieven voor termijnrekeningen op een langere termijn gingen voor de bijl.

Enkele spaarrekeningen

Voorts zijn er nog een aantal spaarrekening die meer dan 1 procent spaarrente opbrengen. Verschillende banken willen spaarders aan zich binden door middel van de zogenaamde spaarabonnementen. Zij laten de spaarders elke maand een vast bedrag opzijzetten.

Wie bijvoorbeeld een DB Saving Plan opent bij Deutsche Bank mag maximaal 500 euro per maand opzijzetten en krijgt 1 procent basisrente en 0,50 procent getrouwheidspremie. Bij Tempo Sparen van ING is dat 0,20 procent basisrente en 1 procent getrouwheidspremie. Net zoals bij Deutsche Bank kunnen de klanten maximaal 500 euro per maand sparen.

Onlangs heeft ook Beobank een spaarabonnement gelanceerd, de Step Up Spaarrekening. Spaarders kunnen maximaal 750 euro per maand opzijzetten en ontvangen 0,20 procent basisrente en 1 procent getrouwheidspremie.

Partner Content