Frankrijk blijft solide derde belangrijkste handelspartner van Vlaanderen: dit zijn de voornaamste producten
Met een export voor 53,3 miljard euro blijft Frankrijk op een stevige plaats drie in de ranglijst van grootste exportlanden van Vlaanderen. De handelsbalans is positief, want vorig jaar kocht Vlaanderen voor 37,5 miljard euro in Frankrijk.
Onze zuiderburen zijn en blijven bijzonder belangrijk voor Vlaanderen. De interesse wordt misschien zelfs nog groter, nu vooral West-Vlaamse bedrijven voor uitbreiding en nieuwe ruimte al sneller naar Noord-Frankrijk kijken. De focus van Frankrijk op een heropleving van zijn industrie vergroot die interesse nog. Al gaat dat deels ook met wrevel gepaard, door soms grootschalige subsidies bij onze zuiderburen.
Dalende export
Vlaanderen exporteerde in 2023 voor 53,3 miljard euro goederen en diensten naar onze zuiderburen. Daarmee is Frankrijk het derde belangrijkste exportland, na Duitsland en Nederland. Die 53,3 miljard euro was weliswaar 6,5 minder dan de 57 miljard euro in 2022. Maar dat was een recordjaar. De daling hangt voor een groot deel samen met hét prangende thema van de voorbije jaren, de hoge energieprijzen. De uitvoer van elektriciteit daalde vorig jaar bijvoorbeeld met 1,1 miljard euro, waardoor de uitvoer van elektriciteit nog net op de laatste plaats kwam in de top 15 van meest uitgevoerde goederen. Ook de geneesmiddelenuitvoer kreeg klappen, maar dat kwam vooral door het einde van de pandemie. Daardoor daalde de uitvoer van coronavaccins.
De uitvoer van elektrische voertuigen en elektronica steeg dan weer aanzienlijk. Het belang in de exportcijfers van de Vlaamse auto-industrie wordt door de uitvoer naar Frankrijk nogmaals onderstreept. Via diverse categorieën staat de autosector vier keer in de top 15. Op nummer één prijkt de uitvoer van fossiele brandstoffen, met 1,7 miljard euro. Dat wordt deels verklaard door de hoge energieprijzen, en door de petrochemische cluster van Antwerpen, na Houston in de Verenigde Staten de grootste van de wereld.
Van sportschoenen tot bier
Het belang van de petrochemie wordt nog eens onderstreept door de derde plaats voor ‘mono alkylesters van vetzuren’, die gebruikt worden voor diverse industriële toepassingen. Het zijn grondstoffen voor van alles en nog wat: de productie van detergenten, cosmetica, smeermiddelen, wasmiddelen. In cosmetica zijn het hulpmiddelen bij het stabiel maken van crèmes en lotions.
Op nummer zeven staat de uitvoer van ‘sportschoenen’, goed voor 492 miljoen euro. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat het Europese verdeelcentrum van een absolute wereldspeler in Vlaanderen gelegen is”, zegt Desna Lespinoy, woordvoerder bij FIT Agency. In Ham bij Tessenderlo heeft de Amerikaanse beursgenoteerde sportschoenenmaker Nike een belangrijk verdeelcentrum.
Uiteraard mag ook het bekendste Belgische exportproduct niet ontbreken in de top 15. Belgische bieren staan op plaats 13, met een exportwaarde van 336 miljoen euro. Dat is echter enkel de export van bier in flessen. Als vaten worden meegeteld, komt er nog eens 135 miljoen euro bij.
Dat Vlaanderen een wereldspeler is in voeding en drank met hoge toegevoegde, wordt ook onderstreept door het belang van de in- en uitvoer van aardappelen. Met een exportbedrag van 391 miljoen euro staan ze op de tiende plaats. In invoer gaat het om 336 miljoen euro, en plaats 13 bij de meest ingevoerde producten. Maar bij de uitvoer gaat het om verwerkte producten, zoals diepvriesaardappelen en frieten. De Vlaamse invoer betreft de grondstof aardappelen.
De handelsbalans is positief
Vlaanderen voerde vorig jaar voor 37,5 miljard euro goederen en diensten in uit Frankrijk. Ook voor invoer zijn onze zuiderburen het nummer drie, na Nederland en Duitsland. In tegenstelling tot de export groeide de invoer wél, met 11 procent. Maar de handelsbalans is positief, want Vlaanderen voerde voor 15,8 miljard euro meer uit naar Frankrijk dan het invoerde.
Bij die invoer primeren vooral hoogwaardige goederen. Ook hier neemt de auto-industrie een cruciale plaats in, met vijf plaatsen in de top 15 (vanaf het nummer twee). Het meest ingevoerde product, voor 3,2 miljard euro, zijn ‘elektrisch geïntegreerde schakelingen’. Dat zijn elektronische componenten voor halfgeleidermateriaal.
Ook bij de invoer zijn de ‘mono alkylesters van vetzuren’ belangrijk, met een zevende plaats. Nog een chemisch product, ‘lactamen’, komt op de vierde plaats, goed voor een invoerwaarde van 1,7 miljard euro. Lactamen zijn veelzijdige chemische bouwstenen voor verschillende toepassingen, variërend van geneesmiddelen tot materialen en industriële chemicaliën.
Frankrijk blijft uiteraard ook een belangrijk landbouwland. De invoer van gerst is goed voor een twaalfde plaats, met een invoerwaarde van 367 miljoen euro. “Frankrijk is al jaren een van de belangrijkste gerstproducenten van Europa”, zegt Desna Lespinoy, woordvoerder bij FIT Agency. “Frankrijk produceert 12,2 miljoen ton gerst, ruim één vierde van de totale oogst in de Europese Unie”. In wereldwijde export van gerst is Frankrijk met 5,6 miljoen ton het nummer twee, na Australië. Gerst is een essentiële grondstof voor mouterijen, de toeleveraars van brouwerijen. In de veevoederbranche behoort voedergerst tot de nutriëntenmixen voor dieren.
Vlaanderen leidt Belgische uitvoer
Vlaanderen is de trekker van de Belgische uitvoer naar Frankrijk. Die bedroeg 71 miljard euro in 2023. De daling met 12 procent in vergelijking met 2022 was zelfs nog sterker dan de daling vanuit Vlaanderen met 6,5 procent. Vlaanderen stond voor drie kwart van de Belgische uitvoer. België voerde voor 52,5 miljard euro goederen en diensten in uit Frankrijk, waarvan 72 procent naar Vlaanderen.
Trends was mee op de handelsmissie in Frankrijk met de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Lees hier meer:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier