Betalen we binnenkort opnieuw meer aan de pomp?

© REUTERS

De ministers van olie van Saoedi Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela hebben een voorstel klaar om de olieproductie te bevriezen. Betekent dit het einde van de historisch lage olieprijzen?

Saudi-Arabië, de grootmacht binnen oliekartel OPEC, en Rusland hebben afgesproken hun olieproductie te handhaven op het niveau van 11 januari. Zowel het oliekartel als de grootste producent buiten die groep produceerde destijds een recordhoeveelheid van het zwarte goud.

Doha

De olieministers van Saudi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela vergaderden achter gesloten deuren in Doha. De bewindslieden concludeerden dat het productieniveau van ruim een maand geleden “adequaat” is om aan de vraag naar olie te voldoen.

De afspraken komen op het moment dat de OPEC-leden Irak en Iran alles op alles zetten om hun productie flink op te voeren. De olieminister van Venezuela, die al maanden pleit voor maatregelen om de olieprijzen te stutten, gaat langs bij zijn ambtsgenoten in Irak en Iran. De infrastructuur rond de velden in Irak raakte zwaar verwaarloosd door jaren van oorlog in het land en de productie van Iran werd beknot door westerse sancties, die recent zijn ingetrokken.

“Een deal is lang nog geen gedane zaak, maar zoals steeds schieten de markten eerst om later vragen te stellen”, stelt Koen De Leus,senior economist bij KBC in een analyse. Volgens hem is een akkoord in de maak, maar ver van beklonken. Zo is Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië gebrand op het opvoeren van zijn olieproductie. “Het land zal zich niet laten ringeloren door afspraken binnen de OPEC”, oordeelt De Leus. Voor Rusland is Iran echter de sleutel voor een deal. “De daling van de olieprijs is te pijnlijk geworden voor enkele hoofdrolspelers met als gevolg dat andere pistes onderzocht worden”, concludeert De Leus.

Impact olieprijzen

De olieprijzen leverden na de aankondiging van de maatregel een flink deel van hun eerdere sterke winsten in. De prijs van een vat Amerikaanse olie was nog maar 0,7 procent hoger op 29,65 dollar, na eerder 31,53 dollar te hebben aangetikt. Een vat Brentolie werd verhandeld voor 33,78 dollar (plus 1,2%), waar eerder een hoogste dagkoers van 35,55 dollar werd neergezet. Al verwachten verschillende analisten dat er binnenkort een einde komt aan de prijsdalingen. “Een wijziging van het beleid is een grote stap”, klinkt het.

In een eerder interview met MoneyTalk.be liet David Duchi, olieanalist bij KBC weten dat hij verwacht dat we nog voor het einde van 2016 meer aan de pomp gaan betalen. Ook Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius is er van overtuigd dat de olieprijs tegen het einde van het jaar opnieuw kan stijgen. “Op wat langere termijn zijn er toch elementen die pleiten voor een hogere olieprijs tussen 40 en 50 dollar per vat, want de huidige prijsniveaus doen alle producenten pijn”, aldus Gielens. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content