België een van duurste landen om pakjes te versturen naar het buitenland

© .

Wie vanuit België een pakje wil versturen naar het buitenland moet behoorlijk veel geld neertellen. Alleen in Zwitserland en Zweden betalen verzenders meer.

Wie een pakje van 2 kilogram naar het buitenland wil versturen betaalt in ons land 32,40 euro, schrijft De Tijd. Dat is een stevig prijskaartje vergeleken met andere Europese landen. Zo moet een verzender die hetzelfde pakje wilt versturen vanuit Nederland (via PostNL) slechts 11 euro betalen als hij het verzendt naar bijvoorbeeld Bulgarije en Finland. Het tarief loopt op tot 18 euro als hij dat pakketje naar een land buiten de Europese Unie wil verzenden. Dat is 14,40 euro goedkoper dan in ons land. Alleen Zwitserland (39,20 euro) en Zweden (42,19 euro) zijn duurder dan België.

België scoort voor binnenlandse zendingen en zendingen naar buurlanden middelmatig. Voor een pakketje van 2 kg geadresseerd aan een landgenoot betaal je bij Bpost 6,40 euro.Wie dat pakketje wil versturen naar een persoon in één van onze buurlanden moet 16,20 euro neertellen. Daarmee staat ons land respectievelijk op de twaalfde en dertiende plaats in een rangschikking (van duur naar goedkoop) van 31 Europese landen.

Nefast voor e-commerce

Volgens Patricia Ceyssens, de voorzitster van de sectorfederatie BeCommerce is ons land zo duur omdat er te weinig concurrentie is tussen de pakjesbedrijven. Zij verwacht dat spelers zoals de Nederlandse PostNL de Belgische markt kunnen openbreken. ” Ik heb er goede hoop op dat er in de komende jaren meer concurrentie ontstaat en dat daardoor de prijzen zullen dalen”, zegt ze in de krant.

De dure tarieven zijn voornamelijk een nefast voor de e-commercebedrijven in ons land. Zij hebben een concurrentieel nadeel tegenover buitenlandse bedrijven. Alexander De Croo, federaal minister van Digitalisering benadrukt dat de post- en telecomregulator BIPT een onderzoek voert naar de toestand van de Belgische e-commercemarkt. Bovendien verwijst hij in de krant naar de Europese Commissie die maatregelen wil nemen om e-commerce te versterken in Europa. De Croo pleit daarbij voor een een prijsregulering voor grensoverschrijdende pakketten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content