Belfius trekt als eerste grootbank de spaarrente op: wat houdt dat in?
Belfius biedt vanaf 1 juli een rente van 0,90 procent (basisrente plus getrouwheidspremie) op zijn spaarrekeningen. Op de Fidelity-spaarrekening stijgt de totale rentevergoeding tot 1,25 procent. Daarmee komt de bank tegemoet aan de roep om een betere vergoeding voor spaarders.
Gullere banken
Al enkele weken woedt er een verhit debat over de rente die burgers in ons land krijgen op hun gereglementeerde spaarrekeningen. Volgens een aantal economen en politici is die rente te laag. Ze verwijzen daarbij naar de beleidsrente van de ECB, die in een jaar tijd opgetrokken werd naar 3,25 procent in het kader van de strijd tegen de hoge inflatie. Banken die hun overtollige deposito’s bij de ECB parkeren verdienen op die manier gemakkelijk geld, argumenteren ze.
De roep weerklonk de voorbije weken almaar luider dat banken guller moesten zijn voor hun klanten. Ondanks een negatief advies van de Nationale Bank waren de politici van plan een wetgevend initiatief te nemen om de banken te verplichten een hogere spaarrente aan te bieden. Voor eind juni kon er beter een grootbank zelf het initiatief nemen, zo klonk de boodschap vanuit de Wetstraat, en daarbij werd vooral in de richting van de staatsbank Belfius gekeken.
Lees ook:
Eerst
Deze middag maakte Belfius als eerste grootbank bekend dat het de rentevergoedingen op zijn spaarboekjes optrekt. Voor de gewone spaarrekeningen gaat het tarief van 0,50 procent (0,35% basisrente plus 0,15% getrouwheidspremie) naar 0,90 procent (0,45% basisrente plus 0,45% getrouwheidspremie). Daarbij dient vermeld dat de getrouwheidspremie pas verworven is voor bedragen die gedurende twaalf maanden onafgebroken op de rekening blijven staan.
Bij de Belfius Fidelity-spaarrekening (een rekening met een hogere getrouwheidspremie) stijgt de rente van 0,80 procent (0,15% basisrente plus 0,65% getrouwheidspremie) naar 1,25 procent (0,20% basisrente plus 1,05% getrouwheidspremie). De verhogingen gaan in op 1 juli 2023. Belfius wijst erop dat voor stortingen die gedaan worden voor die datum nog de oude getrouwheidspremie geldt (zie kader).
‘Niet gedicteerd’
Volgens Olivier Onclin, lid van het directiecomité van Belfius, heeft de bank de beslissing niet genomen onder politieke druk: “We waren het er drie weken geleden al over eens, maar toen was er die hele heisa rond de governance van bpost. Om elke zweem van politieke inmenging te vermijden hebben we gewacht tot vandaag om met de nieuwe tarieven naar buiten te komen. Die inmenging is er voor alle duidelijkheid ook niet geweest. Belfius heeft in alle autonomie een weloverwogen beslissing genomen die niet gedicteerd is door politici of de publieke opinie.”
Onclin hoopt dat daarmee de plannen voor een wetgevend initiatief rond de spaarrente van de baan zijn: “Het bepalen van rentetarieven is een beheersbeslissing die elke financiële instelling voor zich moet kunnen maken. Wetgeving houdt geen rekening met complexe factoren zoals de samenstelling van een balans. Bestuurders van een bank zijn persoonlijk aansprakelijk voor zulke beslissingen. Zij moeten rekening houden met de stabiliteit van de instelling. Dan zou het toch onlogisch zijn om hen bepaalde beslissingen op te leggen.”
Wat betekenen de hogere rentetarieven van Belfius?
Bij de renteverhogingen die Belfius vanaf 1 juli doorvoert, circuleren berichten die suggereren dat de bestaande spaartegoeden niet zouden genieten van de hogere getrouwheidspremie. Daarom een woordje uitleg. De rente op spaarrekeningen bestaat uit twee componenten: een basisrente en een getrouwheidspremie (die pas toegekend wordt als bedragen twaalf maanden onafgebroken op de rekening blijven staan).
Wie vanaf 1 juli geld op de spaarrekeningen stort en zijn geld in de daaropvolgende twaalf maanden onaangeroerd laat, geniet de hogere getrouwheidspremie. Voor geld dat al langer op de spaarrekeningen staat, beginnen de spaarders pas de hogere premie op te bouwen op het moment dat de vorige getrouwheidsperiode van twaalf maanden is afgelopen.
Stel dat u op 1 januari 2023 1.000 euro op de gewone spaarrekening van Belfius hebt gestort (dat er nog altijd op staat), dan loopt de getrouwheidsperiode voor die 1.000 euro pas af op 1 januari 2024. Vanaf 1 januari 2024 begint een nieuwe getrouwheidsperiode die recht geeft op de geldende premie van dat moment. Tegen het tarief van 1 juli zou dat 0,45 procent zijn (+0,30% tegenover de vorige periode).
Stel echter dat u toevallig op 15 juli 2022 1.000 euro op uw spaarrekening had gestort en dat geld staat er over anderhalve maand nog steeds op, dan begint op 15 juli 2023 een nieuwe getrouwheidsperiode te lopen waarvoor de nieuwe premie (1,05% of 0,45% afhankelijk van het type spaarboekje) van toepassing is.
De basisrente daarentegen begint aan te tikken vanaf de eerste dag dat uw geld op de spaarrekening staat. Als u het geld er na één maand weer afhaalt, dan krijgt u een twaalfde van de jaarlijkse rente, maar geen getrouwheidspremie. Een verhoging van de basisrente voelen spaarders ook veel sneller, die gaat in van dag één. Als Belfius de basisrente van 1 juli tot 31 december 2023 stabiel houdt, dan krijgen de klanten op 1 januari 2024 voor zes maanden een lagere rentevergoeding (0,15% en 0,35%) en voor zes maanden een hogere rente (0,2% en 0,45%).
I.D.W.
Ook Keytrade Bank trekt spaarrente op, tot boven 2 procent
De internetbank heeft deze middag in een mailing naar de klanten laten weten dat de spaarrentes vanaf 12 juni hoger gaan. Voor de High Fidelity-rekening wordt de vergoeding: 0,75 procent basisrente + 1,35 procent getrouwheidspremie.
Daarmee voegt Keytrade Bank zich bij de spaarrekeningen die 2 procent of zelfs meer bieden. De NIBC Direct Getrouwheidsrekening en de MeDirect Fidelity Sparen bieden allebei 0,5 procent basisrente en 1,5 procent getrouwheidspremie (=2%). Op de Vision Plus-spaarrekening van Santander krijgen klanten vanaf 5 juni 0,75 procent basisrente en 1,5 procent (=2,25%), voorlopig nog de hoogste spaarrente op de markt.
I.D.W.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier