Het dilemma van de spaarder: should I stay or should I go?

© Getty Images/Maskot
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het regent weer renteverhogingen. Van spaarboekje veranderen is verleidelijk, maar speelt u dan de opgebouwde getrouwheidspremie van het vorige boekje kwijt? Niet noodzakelijk.

Wie de hoogst mogelijke spaarrente najaagt, heeft de voorbije weken en maanden werk gehad om alle renteverhogingen bij te houden. Maar loont het altijd om een spaarboekje te sluiten en een ander boekje te openen met een hogere rente en/of getrouwheidspremie? Er is een addertje onder het gras in de vorm van de getrouwheidspremie, die u pas ontvangt wanneer u erin slaagt twaalf maanden aan één stuk door van uw spaargeld te blijven.

Veel Belgische banken hebben hun basisrente en/of getrouwheidspremie verhoogd. Moet u wachten om te veranderen tot de getrouwheidsperiode van twaalf maanden voor het oude boekje afgelopen is?

Het hangt ervan af hoe hoog die premie was. Als uw huidige spaarboekje het minimum van 0,01 procent basisrente en 0,1 procent getrouwheidspremie biedt, heeft u weinig te verliezen. Voor wie zijn geld geen jaar kan missen, is sowieso enkel de basisrente van tel. Voor wie zijn geld langere tijd kan missen kan ook de premie een factor in de beslissing zijn.

Behalve verhogingen van rentevoeten op bestaande spaarrekeningen hebben we ook de oude truc met de nieuwe spaarboekjes zien terugkeren, een fenomeen dat was uitgestorven met de daling van de rente tot historisch lage niveaus. Loyale klanten die het nieuws niet op de voet volgen, en die hun geld niet verhuizen naar de nieuwe spaarboekjes maar op de ‘oude’ boekjes laten staan, lopen die hogere vergoeding dus mis.

Zijn de klanten die switchen tussen beide boekjes dan hun premie kwijt?

Neen. Sinds 1 januari 2014 is de getrouwheidspremie meeneembaar. “Het gaat om een proportionele overdracht”, legt een woordvoerder van de bankenkoepel Febelfin uit. “Je kunt de lopende termijn en de bijbehorende getrouwheidspremie meenemen als je spaargeld overschrijft tussen twee gereglementeerde spaarrekeningen, op voorwaarde dat de rekeningen van dezelfde bank zijn en je de houder van beide rekeningen bent.”

Stel dat u op 1 juli 2020 1.000 euro heeft gestort op uw spaarrekening X. Zeven maanden later, op 1 februari 2021, heeft u dat bedrag overgezet naar spaarrekening Y bij dezelfde bank. Dan zal de getrouwheidspremie op 1 juli 2021 verworven zijn en krijgt u 7/12de van de premie van spaarrekening X en 5/12de van de premie van spaarrekening Y.

Voor de meeneembaarheid van de getrouwheidspremie zijn er verder nog drie belangrijke dingen om te weten: u mag maximum drie keer per jaar geld overschrijven tussen spaarrekeningen, het moet minstens om 500 euro gaan én u mag het geld niet langs de zichtrekening laten passeren.

Kunt u van een hogere getrouwheidspremie genieten nog voor de lopende getrouwheidsperiode van 12 maanden is afgelopen?

Laat ons het concrete voorbeeld van Belfius erbij nemen. Wie vanaf 1 juli geld op de spaarrekeningen stort en zijn geld in de daaropvolgende twaalf maanden onaangeroerd laat, geniet de hogere getrouwheidspremie. Voor geld dat al langer op de spaarrekeningen staat, beginnen de spaarders pas de hogere premie op te bouwen op het moment dat de vorige getrouwheidsperiode van twaalf maanden is afgelopen.

Klanten kunnen toch ook hun geld overschrijven van de ene naar de andere spaarrekening bij Belfius en weer terug? In principe is de afspraak dat bij overschrijvingen tussen spaarrekeningen van dezelfde bank de getrouwheidsperiode blijft doorlopen en de premie pro rata wordt toegekend in verhouding tot het aantal maanden dat het op de ene of de andere rekening stond.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content