1 op de 4 Belgen kan het hoofd niet bieden aan onverwachte kosten
25 procent van de Belgen kan onverwachte kosten niet betalen zonder financiële hulp van vrienden of familie.
Belgen met een goede financiële kennis vertonen niet noodzakelijk het juiste financiële gedrag of de juiste financiële attitudes. Dat blijkt uit een studie die Wikifin, het programma financiële vorming van de financiële regulator FSMA, woensdag voorstelde in aanwezigheid van koningin Mathilde.
Voor het onderzoek werden meer dan 2.000 meerderjarige Belgen telefonisch geïnterviewd aan de hand van een vragenlijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In tegenstelling tot veel ander onderzoek lag de focus meer op financieel gedrag (hoe ga ik om met geldzaken? ) en attitudes (hoe sta ik tegenover geldzaken? ) dan louter financiële kennis (wat weet ik over geldzaken? ).
Problemen betalen onverwachte kosten
Eén van de opvallende vaststellingen was dat een op de vier landgenoten aangaf onverwacht grote kosten – equivalent aan het maandinkomen – niet te kunnen betalen zonder te lenen of hulp te zoeken bij familie of vrienden.
De financiële situatie van bijna vier op de tien landgenoten laat bovendien niet toe te doen wat men belangrijk vindt.
Wikifin onderzocht ook het gedrag bij de aankoop van financiële producten: 36 procent van de ondervraagden overweegt het aanbod van verschillende aanbieders; 26 procent bekijkt enkel de opties van één aanbieder en 37 procent overweegt noch verschillende aanbieders noch andere opties.
Plannen voor de toekomst
Daarnaast zegt meer dan de helft van de ondervraagden (61%) financiële plannen te maken op lange termijn en ernaar te streven deze te bereiken. Net geen 25 procent geeft aan niet goed voorbereid te zijn op het pensioen, een vaststelling die afneemt naarmate de leeftijd stijgt.
Tenslotte viel op dat Belgen met een goede financiële kennis niet noodzakelijk het juiste financiële gedrag of de juiste financiële attitudes vertonen. Zo scoren mannen hoger op financiële kennis, terwijl vrouwen hoger scoren op financiële attitudes. Wikifin concludeert hieruit dat het noodzakelijk is dat financiële vorming verder inspeelt op zowel kennis, gedrag als attitudes en dit bij de verschillende leeftijds- en sociale groepen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier