S&P ziet geen onmiddellijke impact van stembusuitslag op Belgische rating

© Belga

De uitslag van de federale verkiezingen verandert momenteel niets aan de kredietrating van België door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Dat blijkt uit een S&P-rapport.

Er verandert door de stembusuitslag niks aan de rating en de vooruitzichten van België (AA+/stabiel/A-1+), aldus de kredietbeoordelaar.

S&P wijst op de winst van de N-VA, “die een vreedzame afscheiding voorstaat” en de PS, en beklemtoont de uitdagingen waar de regeringsformatie mee te maken zal krijgen, met name het verzoenen van de verschillende politieke opvattingen over hervormingen op de arbeidsmarkt, sociale zekerheid, gezondheid en de toekomstige status van BHV.

Niettemin verwacht S&P een brede politieke consensus over fiscale consolidatie en schuldvermindering. S&P verwacht ook dat de nieuwe regering zich zal houden aan de laatste herziening van het stabiliteitspact, met name een begrotingstekort van 5,1 pct van het bbp in 2010, 4 pct in 2011 en 3 pct in 2012.

De rating kan evenwel onder negatieve druk komen te staan indien een “blijvende politieke impasse” de capaciteit van de overheid om toekomstige uitdagingen aan te pakken zou verminderen, luidt het.

S&P houdt in haar rating rekening met een zekere heropleving van de Belgische economie en een vermindering door de Belgische regering van de schuld de komende drie jaar. De rating zou onder druk kunnen komen te staan als die groei onder de verwachtingen blijft en de schuldgraad hoog blijft, tot 110 pct na 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content