Nederlands begrotingstekort groter dan verwacht

© reuters

Nederland kampt volgend jaar met een begrotingstekort van 4,6 procent tegenover een eerder geraamde 4,5 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Het Centraal Planbureau (CPB) berekende begin maart dat de Nederlandse regering 9 miljard euro moest zien te besparen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Die berekeningen waren evenwel gebaseerd op een begrotingstekort van 4,5 procent van het bbp in 2013. Rekening houdend met een begrotingstekort van 4,6 procent ligt er vandaag een besparingsopdracht van 9,6 miljard euro op tafel. De drie regeringspartijen VVD, CDA en PVV beraden zich momenteel over de manier waarop de miljarden moeten worden bespaard.

In haar Centraal Economisch Plan raadt het CPB het kabinet aan zowel te bezuinigen als hervormingen door te voeren om de economie aan te zwengelen. Het Planbureau houdt er rekening mee dat de recessie in Nederland aanhoudt tot de tweede helft van 2012. Dat heeft uiteraard ook te maken met de financiële conditie van de volledige eurozone. “De situatie is door ingrijpen van de Europese Centrale Bank stabieler, maar de onderliggende problemen van de zwakke Europese financiële sector zijn niet opgelost, wat negatief kan uitwerken op de reële economie”, luidt het. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content