Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande betaalt investeerders terug met vastgoed

Voetgangers langs een vastgoedproject van Evergrande in Shenzen. © Belga Image

De wankelende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande betaalt schuldeisers terug met vastgoed. Het bedrijf meldt op de Chinese app WeChat dat investeerders nu kunnen kiezen voor afgeprijsd onroerend goed in plaats van geld.

Dat meldt persagentschap Bloomberg. Het zou gaan om appartementen, kantoren, winkelruimte of parkeergarages. Daarop zou Evergrande kortingen geven tot wel 50 procent.

Evergrande verkeert al geruime tijd in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft zo’n 260 miljard euro aan schulden en eerder deze week werd duidelijk dat de betaling van intresten, normaal op 20 september, moeilijk wordt.

Ook lukt het al enige tijd niet om bezittingen van de hand te doen en liggen verschillende projecten van het bedrijf stil, waardoor Evergrande er ook niet aan kan verdienen.

Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van het concernvastgoed, dat ruim 800 projecten in uitvoering heeft in 220 steden, met driekwart gekelderd.

Beleggers zijn bang voor een faillissement, dat voor een domino-effect kan zorgen voor de Chinese economie en daarbuiten. Want ook internationale financiële instellingen leenden geld uit aan het concern.

Partner Content