De Beleggerscompetitie is voor iedereen

De Beleggerscompetitie 2013 gaat weer van start met nu al meer inschrijvingen dan op het einde van de wedstrijd vorig jaar. Vier vragen aan organisator Michaël Nevejan.

De Beleggerscompetitie 2013 gaat weer van start met nu al meer inschrijvingen dan op het einde van de wedstrijd vorig jaar. Deze keer zijn er twee auto’s te winnen, er is een apart klassement voor studenten en handelen kan nu ook via een smartphone. Inschrijven en deelnemen kan nog altijd.

Vier vragen aan Michaël Nevejan, organisator van de Beleggerscompetitie.

Welke nieuwigheden zitten er in De Beleggerscompetitie?

Michaël Nevejan: ‘Het basisconcept van De Beleggerscompetitie blijft hetzelfde. Deelnemers ontvangen 100.000 euro fictief startkapitaal en kunnen dit beleggen in een selectie aandelen, turbo’s en trackers. Deelnemers kunnen net zoals in real live orders ingeven, limietkoersen inzetten. Hij of zij die het hoogste rendement behaalt is de winnaar.

Er zijn een aantal belangrijke nieuwigheden. Een eerste nieuwigheid is het speciale studentenklassement. Trouw aan het initiële educatieve objectief van de beleggerscompetitie hebben we dit jaar een apart studentenklassement in het leven geroepen. Een klassement waar ook een aparte prijzenpot aan vasthangt met, net zoals voor het algemeen klassement als hoofdprijs ook een wagen.

Een tweede belangrijke nieuwigheid is dat we de hele spelomgeving hebben opgefrist en nu ook de mogelijkheid bieden om te handelen via de nieuwe mobiele site.

Je kan blijkbaar ook je initiële bedrag van 100.000 euro verhogen met 20.000 euro?

Michaël Nevejan: Inderdaad, een belangrijk nieuw element van deze editie van de beleggerscompetitie is dat deelnemers hun initieel bedrag van 100.000 euro kunnen doen aangroeien met 20.000 euro. En dit op 2 manieren:

Ten eerste kunnen zijn vrienden uitnodigen en voor elke vriend die zich ook inschrijft verdienen ze 500 euro (met een maximum van 2.500 euro).

Ten tweede, en nu wordt het pas leuk, organiseren we een dagelijkse quiz. Elke dag, voor opening beurs ontvangen de deelnemers een multiple choice vraag. Geven ze het juiste antwoord, dan ontvangen ze onmiddellijk 250 euro extra speelgeld.

Met andere woorden, enkel en alleen door de quizvragen juist te beantwoorden en het maximum aantal vrienden uit te nodigen, verzeker je je portefeuille al van een rendement van … 20% !

Is De Beleggerscompetitie een wedstrijd voor doorwinterde beleggers of kan iedereen meedoen?

Michaël Nevejan: Het is duidelijk dat de beleggerscompetitie voor iedereen is. Deelnemers kunnen op een speelse manier en al doend kennis maken met beleggen zonder dat ze het risico lopen hun eigen geld te verliezen. We houden bewust ook het aanbod beleggingsproducten beperkt en eenvoudig. Enkel aandelen op Euronext Brussel, Amsterdam, Parijs en op de Dax-index. Plus een pakket van een 20-tal trackers en enkele turbo’s. Verder geen exotische beleggingsproducten.

Intussen leren deelnemers aan de hand van de dagelijkse kwis ook nog enkele belangrijkse beleggingsbegrippen en principes over de wereld van aandelen en beleggen.

Dit jaar is er opnieuw de mogelijkheid om in turbo’s te beleggen.

Michaël Nevejan: Zoals we reeds aangaven, is de doelstelling van deze Beleggerscompetitie ook educatief. De wedstrijd wil geïnteresseerden laten kennis maken met beleggen op de beurs zonder financieel risico én met een aantrekkelijke prijs. In de beleggingswereld heb je, naast de klassieke aandelen ook tal van derivate beleggingsproducten. Producten waarmee je veel geld kan verdienen, maar ook veel geld verliezen. Om de deelnemers ook de mogelijkheid te geven met deze producten kennis te maken, bieden we een beperkt aantal turbo’s aan.

Kort even schetsen wat een turbo is. Met een turbo speculeer je -zoals de naam het zegt- met een hefboom op de stijging of daling van iets. Dat iets is de onderliggende waarde van de turbo en kan eigenlijk om het even wat zijn: een index, een grondstof, een munt.

Stel, denk je dat de goudprijs zal stijgen, dan hoef je geen goud te kopen, je belegt in een turbo long op goud. Denk je dat de goudprijs zal dalen, dan opteer je voor een turbo short. Het enige wat je dan nog moet bepalen is de uitoefenprijs en de stoploss. De uitoefenprijs is de prijs waarop de turbo wordt berekend. Dus eens deze uitoefenprijs bereikt, treedt de hefboom in werking en is de sky the limit. De stoploss is het niveau waarop de turbo wordt gedesactiveerd. Dus eens de prijs onder dit niveau komt, verlies je alles.

Een mes dat dus aan twee kanten snijdt, maar dat zeker interessant is als diversificatie van een belegging in aandelen. Daarom bieden we deze ook aan tijdens de competitie zodat deelnemers hiermee kunnen kennismaken zonder een financiële kater op te lopen.

Voor alle veiligheid hebben we wel de beperking ingevoerd dat maximum 5% van de portefeuille in dergelijke turbo’s kan worden belegd.

Partner Content