Belgische inflatie stijgt niet meer

© vinta

De inflatie in België is na een fikse stijging opnieuw gedaald, voornamelijk een gevolg van het uitdovende effect van de verhoogde energieheffing in Vlaanderen.

De inflatie in België is gedaald van 2,97 procent in februari naar 2,28 procent in maart, voornamelijk door het uitdoven van het effect van de verhoogde energieheffing die in Vlaanderen in maart 2016 werd ingevoerd, en door een afname van de inflatie voor groenten en fruit. Dat meldt de FOD Economie donderdag.

De inflatie in België klokte in februari met 2,97 procent af op het hoogste peil in bijna vijf jaar. Toen – in april 2012 – bedroeg de inflatie 3,19 procent.

In januari 2017 kwam de inflatie nog uit op 2,65 procent. De stijging in februari was vooral te wijten aan energie. De inflatie voor die productengroep kwam in februari uit op 14,8 procent, ‘de hoogste inflatie sinds december 2011’, liet de FOD Economie vorige maand optekenen. Zonder energie daalt de inflatie in maart tot 1,32 procent, tegenover 1,73 procent vorige maand en 1,74 procent in januari.

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex daalt van 2,47 procent in februari naar 2,18 procent in maart.

Er waren deze maand vooral prijsstijgingen voor fruit, elektriciteit, telecommunicatie packs, huisbrandolie en restaurants en cafés. Deze prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor binnenlandse pakketreizen, groenten, motorbrandstoffen, bloemen en planten, en vakantiedorpen.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt deze maand 1,21 procent tegenover 1,49 procent in februari en 1,54 procent in januari.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 103,04 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden.

Het Planbureau verwacht dat de spilindex in mei van dit jaar overschreden wordt. In dat geval stijgen de sociale uitkeringen in juni en de londen van het overheidspersoneel in juli met 2 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content