Beleggerscompetitie: Op kousenvoeten hoger

© Getty Images/iStockphoto

Het belangrijkste nieuwsfeit van de afgelopen week was het resultaat van de Nederlandse verkiezingen. Omdat het populisme een halt werd toegeroepen, steeg de Nederlandse aandelenmarkt. De onvermijdelijke Donald Trump toonde zijn spierballen aan Noord-Korea, maar dat had minder invloed op de beurzen. Het resultatenseizoen loopt stilaan ten einde, maar er kunnen nog verrassingen aankomen. De vierde weekprijs werd in de wacht gesleept door de portefeuille chilipeper, die in één week 8,73 procent hoger fietste. Weliswaar is een gedeelte van die performance te danken aan het uitnodigen van vrienden en het meespelen met de dagelijkse quiz, maar het blijft een prima prestatie. In de algemene rangschikking veranderde weinig. Succes-sie behoudt de leiding en in de top vijf vonden nauwelijks verschuivingen plaats.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk vinden belangrijke verkiezingen plaats. Op 23 april vindt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De tweede ronde, tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen haalden, is gepland op zondag 7 mei, nog net voor het einde van de Beleggerscompetitie. De aandelenmarkten huiveren bij de gedachte aan een overwinning van de extreemrechtse Marine Le Pen, maar als zij niet wint, kan de Franse beurs een mooie vooruitgang boeken. Daarop kunt u inspelen met turbo’s long op de Franse CAC40-index. Dat is uiteraard toekomstmuziek, maar wie zei ooit dat “beleggen vooruitzien is”?

Weekwinnaar

De portefeuille chilipeper deed het de afgelopen week beter dan alle andere deelnemers. Wanneer al zijn vrienden tijdig op zijn invitatie hadden gereageerd, dan was zijn score zelfs nog hoger uitgevallen, maar twee vrienden schreven zich pas vrijdag in en dat was te laat. Daardoor liep hij die extra 1000 euro virtueel geld mis. Dat kunt u zelf ook lezen in het wedstrijdreglement. Interessant is dat deze speler deze week begon met minder dan 100.000 euro. Wanneer u weinig illusies koestert voor het algemene klassement, kunt u proberen alles op alles te zetten om een weekklassement in de wacht te slepen, waar een niet te versmaden prijs van 1000 euro in aandelen aan vasthangt. Interessant is de tactiek van chilipeper. Behalve het uitnodigen van vrienden, het delen op Facebook en het trouw beantwoorden van de dagelijkse quizvraag deed hij in de afgelopen week helemaal niets. Alle wegen kunnen dus naar Rome leiden en daytraden is niet noodzakelijk de beste weg naar succes. Hij liet zijn aandelen dus het werk doen en met Fagron, Agfa-Gevaert en Umicore heeft hij inderdaad enkele trekpaarden in portefeuille.

Weinig beweging in algemene rangschikking

De meeste spelers in de top vijf boekten nauwelijks vooruitgang, al bleef succes-sie wel aan de leiding. Hij voelt echter de hete adem van reynkust in zijn nek en het verschil met de tiende in het klassement bedraagt slechts iets meer dan 3 procent, wat zeker overbrugbaar is omdat de Beleggerscompetitie nog acht weken loopt. Succes-sie nam afgelopen vrijdag winst op zijn financiële aandelen en kocht een turbo short op de Franse CAC40-index. Zijn enige overblijvende aandelenposities zijn de overnamekandidaat Akzo-Nobel, Deutsche Bank (dat een kapitaalverhoging plant) en de biotechster Galapagos, waarop hij een winst van bijna 20 procent boekt. We zijn uiteraard benieuwd wat hij volgende week in petto heeft.

Goed om weten

Aandelen kunnen natuurlijk ook dalen. De meeste spelers zweren bij een haussestrategie, maar bent u een tegendraadse belegger, dan kunt u à la baisse speculeren. Dat kunt u doen via de aankoop van een turbo short op een van de indexen. Bovendien kunt u trackers short kopen. Bij de selectie bevinden zich een aantal trackers waarbij een daling met 1 procent zich vertaalt in een stijging van de waarde van de tracker met 2 procent. Dergelijke trackers zijn beschikbaar voor de CAC40, de Duitse DAX-index en de Eurostoxx50.

Voorlopige stand 17 maart 2017*

Algemeen

1 succces-sie +17,92%

2 reynkust +17,20%

3 A123 +16,44%

4 Pex +15,39%

5 tompau +15,33%

Studenten

1 A123 +16,44%

2 DeKrachtVanBehangpapier +15,22%

3 JulieBn +14,20%

4 -TM- +13,77%

5 realme +13,70%

*Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content