‘Gedisciplineerd de strategie blijven volgen’

© Trends
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Stefaan Goossens heeft de Beleggerscompetitie 2018 gewonnen. Zijn portefeuille ‘beursrebel’ sloot de wedstrijd af met een winst van 29,07 procent.

De Beleggerscompetitie, het gezamenlijke initiatief van Keytrade Bank en Trends, vierde dit jaar zijn twintigste jubileum. Zowat 20.000 deelnemers zetten hun beste beentje voor om de hoofdprijs, 10.000 euro in aandelen, in de wacht te slepen. Daarnaast konden negen weekwinnaars elk 1000 euro in aandelen naar huis nemen.

De onvoorspelbare Amerikaanse president Donald Trump maakte het de spelers bijzonder moeilijk en de beurzen gingen op en neer in het ritme van zijn stemmingswisselingen. De strijd voor de eerste plaats was bijzonder spannend.

Uiteindelijk gaat de 10.000 euro naar de portefeuille beursrebel met een winst van 29,07 procent in tien weken. De beste in de studentencompetitie werd de portefeuille ThomasVL95die de speler een aandelenportefeuille van 5000 euro oplevert. We laten de algemene winnaar Stefaan Goossens aan het woord. Hij is 44 jaar en werkt in een boekhoudkantoor.

Belegt u ook in het echte leven?

STEFAAN GOOSSENS. “Ik beleg al geruime tijd in aandelen. Mijn beleggerscarrière startte nogal spectaculair eind jaren negentig met de internethype. De fantastische winsten smolten nadien heel snel weer weg. Daarna nam ik me voor het beleggen deftig onder de knie te krijgen en mij niet langer louter te baseren op adviezen van analisten. Anders dan in de Beleggerscompetitie hanteer ik een langetermijnstrategie: een combinatie van veiligere basisbeleggingen (geen obligaties), goudbeleggingen en groeiaandelen.”

Welke strategie hanteerde u voor de Beleggerscompetitie?

GOOSSENS. “Bij de start had ik me voorgenomen op een gepast moment maximaal à la baisse te gaan. Dat moment diende zich vrij snel aan na het beursherstel van de eerste weken van februari. Eind maart kwamen de dieptepunten van februari weer in zicht en was de beurs in enkele weken tijd bijna 10 procent gedaald. Het waarschijnlijkste scenario leek mij dat de laagtepunten zouden standhouden en een beursherstel zou volgen. Ik keerde de strategie dus 180 graden en mikte op een stijging via een turbo long AEX en een aantal aandelen. De AEX bleef mooi de stijgende trend volgen. Tegen het einde van de competitie verzilverde ik de winsten.”

Wat was de sleutel tot uw succes?

GOOSSENS. “Gedisciplineerd de strategie en de trend blijven volgen en me niet te veel laten beïnvloeden door mijn positie in het klassement of de handelingen van andere spelers. Dat is ook belangrijk als belegger in het echte leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content