Bent u een belegger of een speculant?

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Sinds maandag 18 februari tot vrijdag 26 april vindt de 21ste editie van de Beleggerscompetitie plaats, het jaarlijkse event ingericht door Trends en Keytrade Bank. De hoofdprijs is een beleggingsportefeuille ter waarde van 10.000 euro. De eindfase is ingezet. Veel spelplezier nog en veel geluk.


Verschil in risico-appetijt

Een belegger koopt en verkoopt effecten en wil in de eerste plaats zijn inleg behouden. Hij beheert zijn vermogen als een goede huisvader, al wil hij er op termijn wel financieel voordeel uithalen. Een belegger gaat behoedzaam te werk. Volgens Benjamin Graham, de vader van waardebeleggen en tevens de mentor van de superbelegger Warren Buffett, moet een belegging aan drie voorwaarden voldoen: bescherming van kapitaal, een grondige analyse van de investering en het behalen van een goed rendement. Is aan een van die drie voorwaarden niet voldaan, dan spreekt hij van speculatie.

Een speculant is bereid meer risico te nemen. Hij houdt er wel rekening mee dat hij een aanzienlijk risico loopt zijn inleg te verliezen. De factor risico is zodoende het eerste grote verschil tussen een speculant en een belegger.


Verschil in tijdshorizon

Een ander essentieel verschil zit in de timing. De beleggingshorizon van een speculant ligt doorgaans op een pak dichterbij dan een goede huisvader/belegger. Een speculant meent of poogt de markt te kunnen timen. Dat betekent aandelen kopen als ze op of in de buurt van hun bodemkoers staan, dus als het vanaf dan niet lang meer duurt alvorens het koersherstel op gang komt. Waarna de speculant zijn winst incasseert. Een speculant probeert daarbij te profiteren van nieuwsberichten en probeert geld te verdienen door snel te kopen en te verkopen. Een belegger laat zich niet opjagen en zoekt niet noodzakelijk de winst op korte termijn. Hij wil op langere termijn een substantiële winst realiseren en weet dat dat veel geduld kan vergen. Een belegger legt de nadruk op de zoektocht naar beloftevolle aandelen en neemt daar zijn tijd voor. Hij weet dat zich haasten vaak zinloos is en zelfs contraproductief kan werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content