Student wint Beleggerscompetitie 2019

Op vrijdag 26 april kwam er een einde aan de 21ste editie van de Beleggerscompetitie, het jaarlijkse event ingericht door Trends en Keytrade Bank. Met meer dan 23.000 deelnemers groeide ook deze editie uit tot een geweldig succes. Intussen heeft de gerechtsdeurwaarder zijn werk gedaan en heeft hij de winnaar aangewezen, die een beleggingsportefeuille van 10.000 euro in ontvangt mag nemen.

De winnaar zorgt voor een primeur, want voor het eerst sinds we met aparte klassementen spelen, wint een student ook het algemeen klassement. Voor die primeur zorgt Nicola Menardo, student derde bachelor handelsingenieur aan de Solvay Business School (VUB) en spelend onder de portefeuillenaam NicoSolv. Hij slaagde er bovendien in met meer dan 5 procent voorsprong op de nummer twee het algemeen klassement te winnen. Dat huzarenstukje maakte ons zeer benieuwd om nader met hem kennis te maken.

Nicola blijkt al drie jaar lang gepassioneerd te zijn door de fondsensector, gaande van hedgefondsen tot tradingalgoritmes. We zijn trots dat hij zijn beleggingservaring opdeed met Beleggerscompetitie van 2017. “Ik haalde daar een positief resultaat en besliste dan ook met echt geld te gaan beleggen. Ik probeerde strategieën uit en speelde met verschillende producten (aandelen, turbo’s, opties en ETF’s).”

Sindsdien liet die passie hem niet meer los en het voorbije jaar werkte hij aan de ontwikkeling van een optimale strategie op basis van een top-downanalyse: eerst de algemene economische analyse en dan pas voor de individuele bedrijven.

Die analyse paste hij met groot succes toe in de Beleggerscompetitie 2019. “Ik maakte iedere week een lijst van de beste aandelen. Mijn strategie was dus flexibel. Daarbij hield ik rekening met de ontwikkelingen van de handelsoorlog tussen de VS en China, de groei van de wereldeconomie en het beleid van de centrale banken. Deze drijvers voor de markten bleven altijd positief waardoor zelfs tijdens de weken waarin de beurzen daalden er geen gegronde reden was om short te gaan op basis van een risk-reward-analyse. Wat wel veranderde waren de sectoren die het beter deden dan andere en de bedrijven die resultaten uitbrachten.”

Als we hem vragen hoe we hem als belegger moeten omschrijven, dan heeft hij meteen het antwoord klaar. “Noem me maar een swingtrader. Iemand die posities gemiddeld enkele weken aanhoudt om op stijgingen of dalingen in te spelen. Dit is vrij arbeidsintensief en daartoe lenen mijn studies zich niet altijd. Maar als belegger ben ik een grote fan van long-shortstrategieën tussen sectoren om het marktrisico te hedgen.”

De top-3 Beleggerscompetitie 2019

1 NicoSolv + 28,97%

2 driving + 23,45%

3 stutemeesjoco + 22,64%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content