Beleggen met impact: Ecco Nova laat mensen uit de buurt mee investeren
Ecco Nova is een crowdlendingplatform dat duurzame projecten financiert. “Voor investeerders zit de aantrekkingskracht erin dat ze lokaal en met impact kunnen investeren.”
Quentyn Sizaire en Pierre-Yves Pirlot leerden elkaar kennen als studenten en gingen nadien aan de slag als ingenieurs in de hernieuwbare-energiesector. “We zagen dat de nood aan financiering gigantisch was en dat er een nimby-probleem was. Mensen zijn wel voorstander van hernieuwbare energie maar willen projecten liever niet in hun achtertuin”, vertelt Sizaire. Hun antwoord was Ecco Nova, een platform voor duurzame crowdlending.
Op welke manier hebben jullie impact?
QUENTYN SIZAIRE. “Onze rol is investeringsopportuniteiten te selecteren en voor te stellen aan het publiek. In het begin deden we uitsluitend hernieuwbare energie. Nu financieren we steeds meer vastgoed, maar alleen projecten die goed scoren op duurzaamheid. Een derde segment zijn leningen aan duurzame kmo’s. We zorgen er eigenlijk voor dat ondernemers meer kunnen doen dan wanneer ze alleen bij een bank terecht konden. Voor investeerders zit de aantrekkingskracht erin dat ze vaak lokaal en met impact kunnen investeren.”
Hoe meet u de impact?
SIZAIRE. “De impact van hernieuwbare energie is duidelijk. Voor vastgoed berekenen we zelf voor elk project een eco-score op basis van heel verschillende parameters zoals het type project, het energieverbruik, de bereikbaarheid met openbaar vervoer en de bestemming van het gebouw. Een sociaal project bijvoorbeeld krijgt extra punten. Projecten moeten minimum 60 procent halen, anders gaan we in gesprek over wat er volgens ons beter kan en moet. Als grootste crowdlendingplatform kunnen we zo onze invloed laten gelden. De gemiddelde score van de projecten die we hebben gefinancierd is 77 procent. Voor de financiering van kmo’s kijken we vooral naar hoeveel en aan welke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties een bedrijf bijdraagt. Dat moeten er minimum twee zijn.”
Hoeveel impact hebben jullie al gehad?
SIZAIRE. “Er is al voor 90 miljoen euro kapitaal opgehaald via Ecco Nova. We hebben 12.000 investeerders op ons platform, van wie 7.000 echt actief. Er zijn al meer dan 100 campagnes succesvol afgesloten.”
Hoe kunnen beleggers investeren? Met welk rendement en wat zijn de risico’s?
SIZAIRE. “Investeren kan vanaf 500 euro. We stellen voor investeringen te spreiden, bijvoorbeeld over een vijftiental projecten. Het rendement is doorgaans 8 à 9 procent. Vrij hoog, omdat het om achtergestelde leningen gaat. Bij problemen krijgt dus eerst de bank haar geld terug. Om de risico’s beter in te kunnen schatten, berekenen wij ook een risicoscore. Niet alle platformen doen dat, maar wij vinden dat heel belangrijk. Twee op het eerste gezicht vergelijkbare projecten kunnen toch heel ander risico’s kennen, bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel kapitaal de ontwikkelaars zelf inbrengen of de winstgevendheid van het bedrijf.”
Waar dient het opgehaalde geld bijvoorbeeld voor?
SIZAIRE. “We doen veel renovatieprojecten in steden. Een ander voorbeeld zijn grote zonne-installaties. Zo hebben we het dak van de Volvo-fabriek in Gent vol gelegd met panelen. We maken dat mensen mee kunnen investeren. Eerst konden de werknemers participeren, daarna ook de mensen in de buurt van de fabriek. Dat is het soort projecten dat we graag doen.”
DE AUTEUR IS OPRICHTER VAN DUURZAAM BELEGGEN ACADEMY
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier