Citizenfund geeft beslissingsmacht aan zijn investeerders

© Citizenfund
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Bij het Brusselse impactfonds Citizenfund beslissen de coöperanten zelf waarin ze investeren. “Wij willen de manier van werken bij klassieke investeringsfondsen ter discussie stellen.”

“Wij organiseren avonden waarop een ondernemer zijn of haar project komt voorstellen en onze vragen beantwoordt. Nadien houden we een stemming”, legt Alain Boribon de werking van Citizenfund uit. Hij is een van de zeven oprichters van de Brusselse coöperatie en impactinvesteringsfonds. “Die inclusie en participatie leiden tot een beter begrip van de problemen. We hebben die collectieve intelligentie nodig om uit te maken of een project sociaal en financieel duurzaam is.”

Op welke manier hebt u impact?

ALAIN BORIBON. “Een eerste vorm van impact is de manier waarop we werken. Welk bedrag je ook investeert bij ons, je hebt één stem. Zo willen we de klassieke investeringsfondsen ter discussie stellen. Wij willen niet noodzakelijk de grootste zijn of de winst maximaliseren.

“Een tweede impact is de brede scoop aan projecten waarin we investeren. Elk project lost een probleem op, maar we zoeken een evenwicht tussen economische activiteiten en andere projecten. Dat kan gaan om onderwijs, cultuur of natuurbehoud die bijvoorbeeld voor inclusie zorgen, maar niet noodzakelijk financieel rendement opleveren. Het ene maakt het mogelijk het andere te financieren.”

Hoe meet u de impact?

BORIBON. “We hebben een andere manier van denken nodig. Iedereen zegt dat meten zo belangrijk is. Ik ga niet akkoord. Ik vind het een wat pervers systeem. Eigenlijk zou je elk klassiek bedrijf of fonds moeten vragen om zijn negatieve impact of externaliteiten te meten. Aan een sociale ondernemer vragen om zijn impact te meten, is volgens mij de omgekeerde redenering.”

Hoeveel impact hebt u al gehad?

BORIBON. “We zijn zes jaar geleden begonnen en hebben in 28 projecten in 17 sectoren geïnvesteerd. Onze ambitie is niet snel te groeien. Liever willen we anderen inspireren om een eigen Citizenfund te starten, zoals we onlangs in Charleroi hebben gedaan. Fondsen zoals het onze moeten lokaal georganiseerd worden. One size doesn’t fit all. We hebben 100.000 onderling verbonden Citizenfunds nodig.

“Toen wij ons fonds lanceerden, dachten mensen dat ik gek was. Citizenfunds zijn niet de oplossing voor alles, wel een manier om mensen weer controle te geven en een beter begrip te geven over waar ze in investeren.”

Hoe kunnen beleggers investeren? Wat zijn het rendement en de risico’s?

BORIBON. “Studenten kunnen coöperant worden vanaf 50 euro, anderen vanaf 250 euro. Soms wordt geïnvesteerd in start-ups die het misschien niet zullen halen. Andere projecten bieden alleen een sociale return. De coöperatie beslist welke projecten ze financiert. Die keuzes bepalen of een dividend mogelijk is.”

Waar dient het opgehaalde geld voor?

BORIBON. “We hebben in Urbike geïnvesteerd, een besteldienst met cargofietsen in Brussel. Ondertussen werkt die met meer dan veertig werknemers. Andere voorbeelden zijn Relieve Furniture, dat een tweede leven geeft aan bedrijfsmeubelen, de energiecoöperatie Brupower, de lokale cinema Cinécité, of Mundo Lab, een coworkinguimte voor non-profits en sociale ondernemers.”

De auteur is mede-oprichter van Duurzaam Beleggen Academy

Partner Content