Monaco maakt komaf met het bankgeheim

© iStock

Het belastingparadijs Monaco laat het bankgeheim varen. De dwergstaat gaat vanaf 2018 automatisch bankgegevens uitwisselen met de Europese Unie. Daarmee treedt het in de voetsporen van onder meer Zwitserland en Luxemburg.

Sinds 1 januari is de zogenaamde Common Standard Reporting (CSR) van kracht in 56 landen, waaronder 28 lidstaten van de Europese Unie. Die landen engageren zich om wereldwijd automatisch bankgegevens van inwoners met elkaar uit te wisselen. Ook de belastingparadijzen dragen hun steentje bij. Zo zullen Liechtenstein en de Kaaimaneilanden gegevens van buitenlandse belastingplichtigen doorspelen naar de belastingdiensten van de deelnemende landen. Ook Luxemburg en Zwitserland hebben ondertussen elk afzonderlijk een akkoord gesloten met de Europese Commissie.

Ook Monaco zwicht

En nu treedt Monaco in hun voetsporen. Dat schrijft De Tijd. “Dit akkoord houdt onder andere in dat het prinsdom Monaco vanaf 2018 mee zal werken aan informatie-uitwisseling op verzoek, ook van bancaire gegevens”, zegt Filip Smet van Laga op de site.

Sinds dit jaar zijn de participerende landen gestart met het verzamelen van de bankgegevens van hun inwoners. Die gegevens zullen zij vanaf 2017 automatisch overmaken aan de andere landen die het CSR onderschreven. In 2017 wordt die lijst met deelnemende landen uitgebreid met 27 landen, waardoor de teller op 83 komt te staan.

Het verdrag met de Verenigde Staten in verband met de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), blijft bovendien bestaan. Dit verdrag regelt de uitwisseling van gegevens met de VS. Ook België heeft de FATCA en CSR getekend. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content