Vanaf 2017 weet de fiscus waar je buitenlandse vermogen zit
Het net rond de belastingparadijzen wordt almaar strakker aangespannen. Vanaf 2017 zal de Belgische fiscus financiële informatie doorspelen naar 87 buitenlandse belastingdiensten en omgekeerd.
Vanaf 1 januari 2016 gaat de Common Reporting Standard (CRS) van kracht in 56 landen, waaronder 28 lidstaten van de Europese Unie. Die landen engageren zich om wereldwijd automatisch bankgegevens van inwoners met elkaar uit te wisselen. Ook de belastingparadijzen dragen hun steentje bij. Zo zullen Liechtenstein en de Kaaimaneilanden gegevens van buitenlandse belastingplichtigen doorspelen naar de belastingdiensten van de deelnemende landen.
Verenigde Staten afwezig
In 2017 wordt die lijst verder uitgebreid met 27 landen, waardoor de teller op 83 komt te staan. “Opvallend is dat de Verenigde Staten niet deelnemen”, zegt Vic Moeyersoons, de productmanager van MoneYou. “Dat terwijl de Verenigde Staten alles in het werk stellen om belastingontduiking in eigen land aan te pakken.” Ook Dubai, Hongkong of Singapore doen niet mee aan de Common Reporting Standard.
“Volgend jaar starten de participerende landen met het verzamelen van de bankgegevens van hun inwoners.” De banken zullen hun klanten vragen of ze belastingplichtig zijn in andere landen. Vanaf september 2017 worden die gegevens internationaal uitgewisseld.
“Ons cliënteel gaat daar niets van merken. Maar aan nieuwe klanten gaan we vragen of ze nog in andere landen dan in België belastingplichtig zijn”, stelt Moeyersoons. “We gaan die vraag ook voorleggen aan klanten die meer dan 1 miljoen dollar op hun rekening hebben staan.”
“Onze klanten zitten met veel vragen”, voegt de productmanager eraan toe. Ter verduidelijking: wie een vakantiehuis in Italië heeft, moet onroerende voorheffing betalen en heeft dus fiscale verplichtingen in het land. “Van zulke klanten zullen wij de gegevens doorspelen naar de fiscus in het buitenland.”
Einde belastingparadijzen
Betekent dit dat de belastingparadijzen binnen dit en enkele jaren volledig verdwijnen? Daar reageert Moeyersoons heel voorzichtig op. “Het net wordt opnieuw een beetje dichter getrokken, maar ik betwijfel of dat de doodsteek wordt voor de belastingparadijzen.” Toch is hij ervan overtuigd dat de Common Reporting Standard een afschrikeffect hebben op mensen met malafide internationale activiteiten. “Je merkt bovendien dat de OESO-landen sterk gemotiveerd zijn om de belastingplichtigen met zwart geld op hun knieën te krijgen.”
“Nu rest enkel nog de vraag wanneer België dat alles in een wettelijk kader giet”, aldus Moeyersoons. “Wij hebben onze systemen en algemene voorwaarden al aangepast, zonder te weten wat België eigenlijk gaat beslissen.” Hij merkt op dat er ondanks de vragen geen paniek heerst bij de klanten van MoneYou en ABN Amro. “Wie volgens de regels speelt, hoeft zich geen zorgen te maken”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier