ER IS LEVEN NA IBM

Twintig jaar IBM heeft Yves De Decker achter zich. Bijna steeds in topfuncties. Tot voor kort was hij hoofd van de autonome pc-divisie. Maar per 1 januari wisselde hij de pluche van een Amerikaanse multinational met naam en faam, voor de harde stoel van een ambitieuze maar debuterende en onbekende Vlaamse industriële groep.

Yves De Decker werd chief operations officer van Synergia Holdings, de holdingstructuur boven een conglomeraat van een achttal industriële bedrijven, gegroeid uit de overname van de Brugse blikslagerij De Clerck door Mutatio (zie Trends, 14 december jl.). De taak van De Decker wordt het beheer van de acht bedrijven van de holding, en het ontwikkelen op niveau van de groep van een coherente verkoop- en marketingstrategie.

Yves De Decker (47j.) had een Franstalige moeder en een Nederlandstalige vader. De voertaal thuis was echter Frans. Maar op zijn twaalfde verhuisde de familie naar Vlaanderen en werd De Decker koud gedropt in de Nederlandstalige school. Ook zijn universitaire studies waren dubbeltalig : communicatiewetenschappen aan de ULB (“ik wou journalist worden”) en administratieve wetenschappen aan de VUB. Hij studeerde af in ’73.

Zijn eerste job vond hij bij het publiciteitsagentschap Marsteller, waar hij meewerkte aan de opbouw van een aparte divisie “Mediaplan”. “Dat is de rode draad in mijn carrière,” zegt hij. “Ik ben steeds bezig geweest met het opstarten van nieuwe dingen.”

Na anderhalf jaar bij Marsteller en zijn legerdienst, belandde Yves De Decker bij de communicatie-afdeling van IBM, na drie jaar schoof hij op naar de personeelsdienst.

Heel die tijd was De Decker een begenadigd ruiter. “Ik was op internationaal niveau actief in de military,” verklapt hij. “Ik wou professioneel ruiter worden. Op een bepaald moment heb ik echter moeten kiezen en heb ik de voorkeur gegeven aan mijn professionele carrière.” In ’84 reed De Decker zijn laatste competitie en in datzelfde jaar stapte hij bij IBM over naar een marketingfunctie in de gloednieuwe pc-afdeling. Daar blijft hij vier jaar om dan opnieuw vier jaar verschillende verkoopmanagementfuncties te doorlopen. In ’92 leidt Yves De Decker de herstructurering van IBM-België. Een jaar later start hij de autonome pc-divisie op.

En dan nu naar Synergia Holdings. Uitgekeken op IBM ? “Niet echt, maar mijn temperament om risico te nemen was wel verzwakt in zo’n groot bedrijf.” De Decker is een doener. Hij is een fervent jogger en een goede skiër. Hockey speelt hij niet meer, maar hij is nog steeds in de Mechelse club actief waar ook zijn twee kinderen spelen. “Ik ben een man van sociale contacten,” zegt hij. “Ik ben ook een loyale vriend.” Loyaal is hij ook tegenover zijn vrouw. “Ik ben al 20 jaar gelukkig getrouwd. Mijn gezin vraagt tijd, maar dat is een deel van mijn persoonlijk evenwicht. Gelukkig heb ik genoeg aan vier à vijf uur slaap.”

YVES DE DECKER (SYNERGIA HOLDINGS) Rode draad in zijn carrière is het opstarten van nieuwe dingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content