Diresco, ABN Klimatisatie en Derdaele+ zijn snelste groeiers in Limburg

© Thomas De Boever

De bouwmaterialenproducent Diresco, de airconditioning- en koeltechniekenspecialist ABN Klimatisatie, en het bouwbedrijf Derdaele + zijn de nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs voor de provincie Limburg.

De drie bedrijven haalden het bij respectievelijk de grote, middelgrote en kleine ondernemingen.

Zij werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000, waarbij gekeken werd naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow. Nieuw is dit jaar dat de titel van Ambassadeur voor drie jaar geldt. Een bedrijf dat twee jaar op rij de ranglijst in een categorie aanvoert, wordt ‘Golden Ambassador’. In Limburg krijgt Carglass die eretitel.

Naast deze drie laureaten koos een jury van Trends, Trends-Tendances, Bizz, Voka en KBC ook een Starter van het Jaar. Die erkenning gaat naar Pyxima, een producent van softwareoplossingen voor sociale noden.

Dat bedrijf werd gekozen uit een lijst van bedrijven die maximaal drie boekjaren achter de rug hebben (dus voor deze editie opgericht in 2008, 2009 of 2010), geen eenmanszaak zijn en een positieve cashflow hebben. De jury hield bij haar keuze rekening met het financiële aspect, innovatie, duurzaamheid en groeimogelijkheden van het bedrijf.

Het economisch herstel in 2010 vertaalt zich in iets betere cijfers dan die van de 200 Gazellen van de vorige jaargang. Maar we blijven nog ver verwijderd van het niveau van de editie 2010. Op bijna alle parameters scoren de 200 Gazellen iets beter dan die van 2011. De mediaan van de rendabiliteit op eigen vermogen van de grote ondernemingen herstelde lichtjes, van 11,5 naar 12,8 procent.

Ook de nettowinst steeg amper, van 256,5 miljoen euro naar 268,7 miljoen. Met een hypothetische vennootschapsbelasting van 33 procent dragen de 200 Limburgse Gazellen 88,7 miljoen euro belastingen af aan de staat.

Alleen de omzet is merkelijk beter dan die van vorig jaar. De Gazellen van deze editie zagen de omzet met 2,25 naar 7,26 miljard euro aandikken, terwijl dat vorig jaar respectievelijk 1,8 en 5,7 miljard euro was.

De enige parameter waar de 200 Gazellen van dit jaar lager scoorden, is die van de gecreëerde tewerkstelling: die blijft met 3282 stuks een flink stuk achter op de 4382 banen die de 200 bedrijven van de vorige editie creëerden.

Net als vorig jaar is Carglass, met 661 werknemers, de grootse werkgever van de Limburgse Gazellen. Dat zijn er 168 meer dan vijf jaar ervoor, waarmee het zich samen met het Zuid-Koreaanse Mobis Parts Europe tot grootste jobcreator uit de lijst kroont. De top 10 van grootste werkgevers wordt vervolledigd door De Scheepvaart (598), Aldi Heusden-Zolder (587), Scana Noliko (504), F.A.L.-Achel (480), Plukon Maasmechelen (441), SKF Logistics Services (438), FrieslandCampina Prof. (399), SML (394) en ViskoTeepak (341).

Luc Huysmans

Meer informatie vindt u op www.trendsgazellen.be

Partner Content