De Belg Peter Praet, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft woensdag opgeroepen tot kalmte na de onverwachte overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de VS.

De zege van Trump bracht meteen ongerustheid op de financiële markten.

"Ik denk dat we kalm moeten blijven, in elk geval kalmer dan de markten", aldus de hoofdeconoom van de ECB in de marge van een conferentie bij de Nationale Bank van België (NBB).

De belangrijke financiële markten in de wereld openden de handel woensdagochtend met verliezen, maar na verzoenende woorden van Trump werden die verliezen wat ingedijkt.

Volgens Praet is het te vroeg om te reageren op dergelijke gebeurtenissen. "We volgen de situatie van nabij, zoals gewoonlijk."

Tijdens zijn toespraak gaf hoofdeconoom Praet woensdag nog even mee dat het monetaire beleid van de ECB erop gericht moet blijven de inflatie terug te brengen naar het streefdoel. De Europese centrale bank beschouwt een inflatie van - net geen - 2 procent als wenselijk.

Volgens Bostjan Jazbec, gouverneur van de Sloveense centrale bank, is zowel de de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve in staat om doeltreffend te reageren op eventuele economische schokken als gevolg van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei Jazbec in een reactie aan het persagentschap Reuters.

(Belga/Reuters/BO)

De Belg Peter Praet, lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft woensdag opgeroepen tot kalmte na de onverwachte overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de VS. De zege van Trump bracht meteen ongerustheid op de financiële markten. "Ik denk dat we kalm moeten blijven, in elk geval kalmer dan de markten", aldus de hoofdeconoom van de ECB in de marge van een conferentie bij de Nationale Bank van België (NBB). De belangrijke financiële markten in de wereld openden de handel woensdagochtend met verliezen, maar na verzoenende woorden van Trump werden die verliezen wat ingedijkt. Volgens Praet is het te vroeg om te reageren op dergelijke gebeurtenissen. "We volgen de situatie van nabij, zoals gewoonlijk."Tijdens zijn toespraak gaf hoofdeconoom Praet woensdag nog even mee dat het monetaire beleid van de ECB erop gericht moet blijven de inflatie terug te brengen naar het streefdoel. De Europese centrale bank beschouwt een inflatie van - net geen - 2 procent als wenselijk.Volgens Bostjan Jazbec, gouverneur van de Sloveense centrale bank, is zowel de de Europese Centrale Bank als de Federal Reserve in staat om doeltreffend te reageren op eventuele economische schokken als gevolg van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei Jazbec in een reactie aan het persagentschap Reuters. (Belga/Reuters/BO)