Graag een lagere koers voor Fagron

U zal ons niet vaak horen pleiten voor een koersdaling, maar voor een keer is dat pleidooi bij Fagron aan de orde.

Aandelenbeleggers voelden duidelijk ook de eerste lentekriebels en grepen de betere cijfers uit China aan om vooral de industriële waarden weer op te pikken. Hoop op een regeling voor de Italiaanse banken zette de financiële waarden de afgelopen week dan weer op een stevige winst. Echt veranderd is de toestand daarmee nog niet. Of zoals het spreekwoord zegt: één zwaluw maakt de lente niet. Al zijn nog wat bijkomende opklaringen zeker niet uitgesloten. Pas wanneer er opnieuw signalen zijn dat de herstelbeweging achter de rug is, zullen we onze bescherming verder opdrijven, waarbij we eerst weer onze positie in Lyxor Eurostoxx50 short verhogen dan wel die in Proshares Short qqq.


Fagron: redelijk eerste kwartaal

U zal ons niet vaak horen pleiten voor een koersdaling, maar voor een keer is dat pleidooi bij Fagron aan de orde. Een cruciale voorwaarde voor het uitvoeren van het eerste deel van het financieringsplan van 220 miljoen EUR – een private plaatsing voor 131 miljoen EUR bij WPEF bv, een holdingvennootschap van Waterland en Baltisse (Filip Balcaen), en bij vijf investeerders, onder wie Marc Coucke – is dat het 30-daagse koersgemiddelde voorafgaand aan de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAV) maximaal 5,5 EUR bedraagt. De eerste BAV op 14 april haalde het vereiste wettelijk quorum van 50% niet, en dus wordt over de goedkeuring van het financieringsplan gestemd op een tweede BAV, die plaatsvindt op 4 mei. De 30-daagse periode loopt dus vanaf 4 april, en na tien kalenderdagen ligt het gemiddelde van de slotkoersen op 5,64 EUR.

Als het 30-daagse gemiddelde meer dan 5,5 EUR bedraagt, een scenario waarvan we niet uitgaan, dan moet opnieuw over de deal met WPEF worden onderhandeld. Zonder nieuw akkoord volgt dan een nog veel meer verwaterende uitgifte met een voorkeurrecht voor de volledige 220 miljoen EUR, tegenover het huidige plan om na de private plaatsing een uitgifte met voorkeurrecht te doen voor 89 miljoen EUR, tegen 90% van de uitgifteprijs in de private plaatsing. Vorige week bleek dat het koersherstel van de jongste weken er kwam onder impuls van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, die eerst de grootste aandeelhouder werd (6,48%), om die positie enkele dagen later te halveren.

Uit de kwartaalupdate van het eerste kwartaal bleek dat de activiteiten van Bellevue Pharmacy in maart zijn stopgezet. Het gaat om het door de gewijzigde terugbetalingsvoorwaarden zwaar getroffen niet-steriele compoundingbedrijf in de Verenigde Staten. Daarmee komt Fagron tegemoet aan een tweede cruciale voorwaarde die WPEF bv stelde. Het laatste element, de heronderhandelingen van de convenanten met de banken en de Amerikaanse obligatiehouders, is nog niet afgerond, maar de gesprekken verlopen constructief. De omzet zakte in het eerste kwartaal zoals verwacht met 8,5%, tot 107,8 miljoen EUR. Exclusief Bellevue was er een stijging met 0,9%, tot 103,6 miljoen EUR. Tegen constante wisselkoersen bedraagt de stijging 7,2%, dankzij een sterke groei in Brazilië. We gaan ervan uit dat finaal de private plaatsing van 131 miljoen EUR zal doorgaan. In dat geval zullen we deelnemen aan de publieke kapitaalverhoging (rating 2C).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: positie wordt geleidelijk verder uitgebouwd, ter bescherming van resterende Europese aandelenposities

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie verder uitgebouwd (update)


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q1 op 20 april; joint venture met CEC-Panda mikt op de Chinese markt voor controlrooms (update)


Energie

Uranium Participation:onderwaardering van 7% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: na het on hold zetten van de ontwikkeling SukaRame-project is er nu ook serieuze vertraging voor het Meureubo 2-project in Indonesië; kondigde interesse aan voor zonne-energieprojecten (update)


Goud en metalen

Franco-Nevada: uitstekende jaarcijfers leidde even tot nieuwe historische recordkoers

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nu in 2016 door trendommekeer goudprijs als gevolg van uiterst soepel monetaire beleid centrale banken

Silver Wheaton: koers even onder druk na kapitaalverhoging van 500 miljoen USD tegen 16,6 USD per aandeel; zilver maakte inhaalbeweging tegenover goud (update)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; opbouw positie is afgerond, want positie aan bovenkant vooropgestelde vork van 5 à 10% van de voorbeeldportefeuille (update)

Umicore: jaarresultaten erg positief onthaald; tradingupdate Q1 op 26 april


Landbouw

Potash Corp.: positie verder uitgebouwd; resultaten Q1 op 28 april

Sipef: koers maakte inhaalbeweging door koopadvies Degroof Petercam met koersdoel van 55 EUR; tradingupdate Q1 op 21 april; aankooplimiet teruggetrokken (update)

Syngenta: ChemChina van start gegaan sinds 23 maart tot en met 20 mei van inzameling tegen 465 USD per aandeel in cash; positie deels afgebouwd uit voorzichtigheid; tradingupdate Q1 20 april (update)

Tessenderlo: adviesverlaging na forse koerssprong door erg positief rapport ABN-AMRO; tradingupdate Q1 26 april (update)


Vergrijzing

Ablynx: er werd met 67,2 miljoen EUR vorig jaar minder cash verbrand dan voorzien; aandeelhouder Abingworth zakte terug tot onder 3%

Bone Therapeutics: jaarcijfers bekendgemaakt en beloftevolle resultaten fase II voor Preob in ernstige osteoporose

Fagron: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen; nieuwe poging voor buitengewone algemene vergadering op 4 mei (zie boven)

MDxHealth: samenwerking met Andros Men’s Health Clinic voor verkoop van SelectMDx (urinetest voor prostaatkanker) in Nederland; lancering SelectMDx op Amerikaanse markt; ConfirmMDx (weefseltest voor prostaatkanker) wordt opgenomen in de 2016 NCCN-guidelines (alliantie van 26 kankercentra) voor de vroege opsporing van prostaatkanker

Graag een lagere koers voor Fagron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content