Relief rally stuurt beurskoersen in Europa weer fors hoger

De Europese beurzen noteren vandaag opnieuw in de plus, waarbij de winsten voor de belangrijkste indices in de loop van de sessie verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 noteert momenteel zowat anderhalf procent boven het slotniveau van gisteren. Daarmee zijn de recent geleden verliezen echter nog niet goedgemaakt.

Ook de BEL 20 doet het goed met een winst van meer dan 1%. Benoit Coeure van de Europese Centrale Bank stelt voor om opnieuw Spaanse staatsobligaties in te kopen, kwestie van de rente zo te drukken. Volgens Coeure zijn de huidige marktomstandigheden niet gerechtvaardigd.

Weer flinke stijging Spaanse en Italiaanse rentes

De onverwacht aangekondigde Eur 10 mrd aan extra bezuinigingen in Spanje stellen beleggers volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet gerust. Rentetarieven van perifere landen liepen gisteren weer sterk op.

De 10-jaars Spaanse en Italiaanse rentes stegen met 20 bps naar respectievelijk 5,98% en 5,7%. De Spaanse 10-jaars rente bereikte daarmee het hoogste niveau sinds halverwege december en ruim 1%-punt hoger dan het recente dieptepunt op 4,83% begin maart. Vanmorgen werd zelfs even de kaap van 6% doorbroken.

De Duitse rentecurve profiteerde van de vlucht naar veilige havens en daalde met 4 – 9 bps, waarbij de 2- en 5-jaars rentes nieuwe dieptepunten bereikten op 0,09% en 0,61%. De 2-jaars rente is daarmee onder de Japanse 2-jaars rente beland.

De president van de regio Madrid stelde voor om de verantwoordelijkheid voor uitgaven aan gezondheidszorg en onderwijs bij de centrale overheid te leggen in plaats van bij de regio’s.

Dit zal verdere efficiency bevorderen en uitgaven van regio’s beteugelen, maar zal politiek gezien lastig zijn aangezien twee van de grootste regio’s in handen zijn van andere politieke

partijen. Vorig jaar waren de regio’s verantwoordelijk voor tweederde van de overschrijding van het totale Spaanse begrotingstekort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content