Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Aan risicofactoren geen gebrek”

Nadat de traditionele end of year/beginning of year fun and games achter ons zullen liggen wordt het wederom ernst. De markten zullen ook over 2012 af te rekenen krijgen met de problemen die over 2011 zo vaak onze ongenode gast waren.

Zo zullen een aantal Europese overheden over de eeste maanden van het jaar nog al sterk moeten beroep doen op de kapitaalmarkten om hun overheidsschuld te financieren.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Dus het risico op een tegenvallende veiling zal al bijna van dag één bij ons zijn. Maar de hamvraag voor 2012 blijft hoe sterk de wereldeconomie en ook de economie in de Eurozone zal terugvallen. Wij gaan momenteel uit van een nulgroei voor de eurozone. Maar daarbij zijn de risicoscenario’s duidelijk naar de onderkant. Het is immers op voorhand bijzonder moeilijk uit te maken hoe sterk de negatieve impact van de bezuinigingsmaatregelen en hogere belasingen zal zijn. Tegen die achtergrond is het ook niet moeilijk te begriijpen dat er nogal wat neerwaarts potentieel zit op de winstverwachtingen voor de bedrijven, waar de analistengemeenschap nog steeds uitgaat van een waarschijnljk tot optimistisch groeiscenario.”

Maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere risicofactoren die minder de eerste pagina halen maar daarom niet minder gevaarlijk zijn.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): “Hoe zal het bijvoorbeeld China in 2012 vergaan? Zullen zij er in slagen de zachte landing tot een goed einde te brengen? Of komen we daar toch een beetje meer onzacht terug naar de aarde? In hetzelfde deel van de wereld kunnen we ons vragen stellen bij Japan. De overheidsschulden lopen sterk op. Hoelang zullen de Japanners nog bereid zijn om hun debt to GDP van meer dan 230 tegen 1% op 10 jaar te financieren? En wat met het Midden-Oosten? Zal de Arabische lente uiteindelijk een wereld opleveren die stabieler of net minder stabiel is dan voorheen? En dan nog maar te zwijgen over Iran. Kijken we hier voor de zoveelste keer naar wat spierballengerol of bestaat het risico dat het dit jaar toch echt eens escaleert? Kortom, bijzonder stabiel kunnen we die wereld van ons aan het begin van 2012 toch echt niet noemen. 2012 wordt daarom waarschijnlijk wederom een zeer moeilijk beursjaar. Maar we mogen ook niet blind zijn voor de opportuniteiten die zich ook ongetwijfeld gaan aandienen. Er zijn altijd wel assets te vinden die in een bull market zijn. Alleen lijkt ook dat vinden op het moment moeilijker dan gewoonlijk. Alvast veel succes en mijn beste wensen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content