Perfecte inflatiestorm is op komst

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand te zijn. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa hebben de autoriteiten de mond vol van het deflatiegevaar, aan inflatie denkt eigenlijk niemand meer. Maar met name in de Verenigde Staten zou het inflatiegevaar wel eens acuter kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Dat is alleszins de mening van Peter Boockvar, chief market analist bij de Lindsey Group. Boockvar baseert zich op de eerste plaats op de werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. De werkloosheidsgraad lijkt nog relatief groot, maar dat is alleen maar omdat veel Amerikanen de moed hebben opgegeven om nog werk te vinden wegens een te laag diploma.

Dat betekent dat er inderdaad sprake is van een zekere krapte op de arbeidsmarkt, met druk op de lonen tot gevolg. Een stijging van de lonen kan de inflatie voeden. Wanneer de inflatie toeslaat in de VS, kan ze sneller dan verwacht overwaaien naar Europa. Er is een perfecte inflatiestorm op komst, wanneer we Boockvar mogen geloven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content