Ondertoon op Europese beurzen zeer voorzichtig, bezorgdheid is niet verdwenen

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, maar met een zeer voorzichtige ondertoon. De winst voor de Euro Stoxx 50 bedraagt iets meer dan een kwart procent, terwijl de BEL 20 nauwelijks wegraakt uit de buurt van het slotniveau van gisteren.

Opvallende bewegers binnen de BEL 20 zijn er in feite niet, hoewel Telenet een winst van ruim anderhalf procent kan tonen.

Geslaagde emissies in Frankrijk en Spanje kunnen zorgen niet wegnemen

De Spaanse en Franse emissies verliepen gisteren volgens Theodoor Gilissen Bankiers zonder problemen. Spanje haalde Eur 2,54 mrd op in 2- en 10-jaars leningen, iets meer dan meer dan de geplande Eur 2,5 mrd.

Met inschrijvingen van in totaal Eur 7,11 mrd viel de vraag mee. Frankrijk plaatste Eur 10,5 mrd aan obligaties. De goed verlopen emissies ten spijt liepen de rentetarieven van perifere landen toch weer op.

Gaat de Franse kredietrating naar omlaag?

De risico-opslag op de 10-jaars Franse staatsobligatie steeg met 11 bps naar 140 bps naar het hoogste niveau sinds begin januari na geruchten over een ratingverlaging.

Dit werd echter ontkend door Moody’s en Fitch. Zondag is de eerste stemronde voor de Franse verkiezingen en volgens recente peilingen zullen Sarkozy en Hollande als winnaar uit de bus komen met beide iets meer dan 25% van de stemmen.

Ook de Nederlandse risico-opslag liep na de waarschuwing voor de AAA rating van Fitch op, met 6 bps naar 58 bps. Vanochtend liep de opslag verder op; deze staat nu met 62 bps nabij het hoogste punt van de afgelopen jaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content