Mohamed El-Erian (Pimco): “Kansen op schuldherschikking Portugal relatief groot”

Portugal is het derde Europees land dat op minder dan 12 maanden tijd om hulp moet komen vragen. Iedereen hoopt nu dat een verdere besmetting van de begrotingscrisis kan worden voorkomen. De vraag is nu wat er in de onmiddellijke toekomst te gebeuren staat.

Mohamed El-Erian (Pimco): “De kansen op een schuldherschikking zijn in het geval van Portugal relatief groot. Ik ga er sowieso van uit dat we na 2013 een soort ‘haircut’ gaan krijgen. Voorlopig valt echter moeilijk te zeggen welke vorm die gaat aannemen.”

De vrees is nog steeds aanwezig dat de crisis zal overwaaien naar andere landen in de eurozone, meer bepaald naar Spanje en Italië. Mohamed El-Erian: “Wanneer dat gebeurt, reiken de consequenties een stuk verder dan alleen tot de betrokken landen. In het ergste geval gaan we dan naar een scenario van een regelrecht schuldendebacle. Recent hebben onder andere echter Intesa en Commerzbank met succes een kapitaalverhoging doorgevoerd, waardoor de kansen op zo’n scenario een stuk kleiner zijn geworden. Uiteindelijk kan de liquiditeitscrisis zo worden omgezet in een solvabiliteitscrisis, die een stuk makkelijker aan te pakken valt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content