Marktoverzicht: kalme start van de week

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de turbulentie van de voorbije twee weken, die de acties van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve hadden teweeggebracht, begonnen de Europese beurzen behoedzaam aan de nieuwe week.

We naderen het einde van het kwartaal en worden binnenkort weer geconfronteerd met het Amerikaanse resultatenseizoen. Na een moeilijke economische start van het jaar groeit het besef dat de bedrijfsresultaten een tegenvaller kunnen worden.

Klassiek een van de laatste Bel-20-waarden om inzicht te geven in hun jaarresultaten, is GBL (-1,4%). De holding van baron Albert Frère heeft vorig jaar meer dan 1 miljard euro winst geboekt, maar daarin zat een aantal eenmalige meerwaarden, zoals meer dan 400 miljoen euro uit de fusie tussen de cementgiganten Lafarge en Holcim. De stijging van het dividend met 2,5 procent is gebruikelijk. Opmerkelijk is dat de beurswaarde afgelopen jaar een stuk dichter bij de intrinsieke waarde is komen te liggen (holdingdiscount gezakt van 25 naar 16%). Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de nieuwe wind in het management, dat zich uit in de kweekvijverinvesteringen in Umicore, Ontex en Adidas.

Een betere prestatie in de Bel-20 was er voor UCB (+1%).Het biofarmabedrijf kon dan ook samen met Amgen positieve fase III-resultaten bekendmaken voor romosozumab bij mannen, een potentieel middel tegen osteoporose, ongeveer een maand na vergelijkbare resultaten bij vrouwen na de menopauze. Romosozumab heeft dan ook goede perspectieven om in 2018 op de markt te komen.

Op de Duitse beurs was er flink wat handel en koerswinst voor de chemiegroepen Bayer (+3,2%)en BASF (+1%). Berichten in het weekend gaven aan dat Monsanto na de mislukte overnamepogingen op zijn Zwitserse concurrent Syngenta nu zijn pijlen zou richten op de zaden- of gewassendivisie van de Duitse conglomeraten. Er zouden al contacten zijn geweest met Bayer om de gewasbeschermingsafdeling over te nemen. Het is afwachten of die poging meer succes oogst dan de voorgaande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content