Gert De Mesure: “Wienerberger-obligatie: bruto 5% op 3,5 jaar”

Wienerberger lanceert een bedrijfsobligatie op de Belgische retailmarkt met een looptijd van 3,5 jaar, een brutocoupon van 5% en een uitgifteprijs van 101,25% (netto rendement 3,55%).

Wienerberger is een Oostenrijkse bouwmaterialengroep die op wereldvlak nummer één is in bakstenen, in dakpannen is het de nummer één in Europa. De groep heeft 232 fabrieken in 27 landen.

Op geografisch vlak realiseerde de groep in 2010 92% van haar omzet in Europa, de resterende 8% was afkomstig uit Noord-Amerika. Het bedrijf heeft een Ba1-rating bij Moody’s en van BB bij S&P.

Gert De Mesure: “Hierbij geef ik enkele commentaren m.b.t. deze obligatie:

– brutocoupon van 5% is heel aantrekkelijk gelet op de korte looptijd. Het brutorendement op een OLO van 4 jaar bedraagt vandaag 3,07%. Een kasbon op 4 jaar bij Dexia levert 2,30% bruto op.

– rendement wordt wel sterk negatief beïnvloed door uitgifteprijs van 101,25%. De premie van 1,25% komt op jaarbasis overeen met 0,36% minder rendement.

– Wienerberger heeft vandaag een relatief lage schuld, de ratio schuld/EBITDA bedraagt ongeveer 1,78, wat meer dan comfortabel is.

– Wienerberger is heel kwetsbaar voor de economische groeivertraging in Europa, daar het gros van de omzet in Europa gerealiseerd wordt. Met zijn producten is het ook meer afhankelijk van de huizenmarkt, die cyclischer is dan de markt voor infrastructuurwerken, waarvan de cementsector grotendeels afhankelijk is. Zo zijn verschillende beurshuizen gestart met de verlaging van hun winstvooruitzichten voor 2012 en 2013. De evolutie van de beurskoers (van 14 euro een jaar geleden naar 7,5 euro nu) is hier een mooie illustratie van.

– Bij een sterke verslechtering van de huizenmarkt is het de vraag of Wienerberger opnieuw vers kapitaal zal kunnen ophalen. Het deed dit reeds in 2004, 2007 en 2009.

– Door de steile rentecurve in euro is het aangewezen om voor langere looptijden te kiezen (bv. tussen 5 en 7 jaar). Lafarge en Heidelberger Cement vormen in dit opzicht interessante alternatieven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content