Gedupeerde Volkswagen-aandeelhouders bundelen krachten

© reuters
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) gaat samenwerken met een Duitse beleggersvereniging voor de verdediging van de rechten van de VW-aandeelhouders. Ook de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft al een dossier tegen Volkswagen geopend, omdat het bedrijf niet enkel de autoriteiten maar ook de beleggers misleidde met sjoemelsoftware.

“Heeft VW jarenlang zijn aandeelhouders misleid? Kennelijk wel”, schrijft VFB in een persbericht. “Op deze en andere vragen moeten onderzoekscommissies en finaal een rechtbank antwoorden bieden. Schadevergoedingen lijken onvermijdelijk.”

De Vlaamse beleggersvereniging denkt dat in de eerste plaats Duitse rechtbanken bevoegd zijn. Daarom nam VFB de beslissing om de krachten te bundelen met de Deutsche Schutzvereinigung fur Wertpapierbesitz (DSW) uit Wiesbaden. “DWS is een gerespecteerde beleggersvereniging met een sterke juridische inslag. Mogelijk wordt de gerechtelijke actie Europees gecoördineerd door de Europese koepelorganisatie van beleggersverenigingen, Better Finance, waarin DSW een voorname rol speelt en waarvan VFB lid is”, klinkt het verder.

DWS wil dat er snel een onderzoekscommissie komt, die onderzoekt welke rol CEO Martin Winterkorn en zijn collega’s speelden in het gesjoemel met de emissietesten en in de communicatie daarover aan de aandeelhouders.

Nederland

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft op haar beurt Volkswagen aansprakelijk gesteld voor “de onjuiste, onvolledige en misleidende verklaringen over het voldoen aan alle milieuregels in de VS en elders, terwijl Volkswagen wist dat bepaalde software was ontwikkeld en toegepast om die milieuregels te omzeilen. Door deze manipulatie was de koers van het Volkswagen-aandeel kunstmatig hoog”. Die aansprakelijkheidsstelling is nodig om later een collectieve actie te kunnen opstarten. De VEB zal in haar collectieve actie enkel opkomen voor gedupeerde aandeelhouders van Volkswagen die hun aandelen hebben gekocht via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of broker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content