Galapagos is meer dan 4 miljard euro waard
Het afgelopen jaar is het al Galapagos wat de klok slaat op Euronext Brussel. Er gaat haast geen week voorbij of er is nieuws. De uitkomst is telkens dezelfde: de koers blijft stijgen. Met de onverwachte aankondiging van een kapitaalverhoging is het weer prijs. Galapagos is nu al meer dan 4 miljard euro waard na een koersstijging van 45 procent dit jaar en 125 procent de voorbije twaalf maanden.
En zeggen dat het aandeel eind 2014 nog tegen een koers van 10 euro werd verhandeld. Het ‘fenomeen-Galapagos’ in drie pertinente vragen:
Waarom haalt Galapagos andermaal geld op?
Op het eerste gezicht is daar geen aanleiding toe. Als er één biotechbedrijf is dat geen geldgebrek had, dan is het wel het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf met een kaspositie van 981 miljoen euro eind 2016 en een eigen prognose om circa 150 miljoen euro te verbranden dit jaar. Maar de Amerikaanse analisten en beleggers smullen van het verhaal en zijn bereid Galapagos toe te laten zonder korting 338 miljoen dollar bij te tanken door 3,75 miljoen aandelen uit te geven tegen 90 dollar per aandeel. Het was helemaal niet nodig, maar wel heel goed gezien door CEO Onno van de Stolpe, die al vaker heeft bewezen te weten wanneer het ijzer heet genoeg is om het te smeden. Er is niks mis met opportunistisch te zijn.
Hoe kan het biotechbedrijf 4 miljard euro waard zijn zonder medicijn op de markt?
Hier zien we duidelijk het effect van de Amerikaanse notering op Nasdaq. Met enkel een notering in de Benelux zouden we onmogelijk een koers in de buurt van 90 euro zien, die de marktwaarde boven de 4 miljard euro heeft getild. Na de kapitaalverhoging zullen we in de buurt van 4,5 miljard zitten.
Galapagos heeft natuurlijk wel twee ijzers in het vuur die tot de verbeelding spreken. Vooreerst heeft het met filgotinib een eerste potentiële blockbuster (jaarverkopen van meer dan 1 miljard dollar) in handen. Dat is potentiële, selectieve JAK1-remmer in ontstekingsziekten, op de eerste plaats in reuma. Er lopen al drie fase III-studies (laatste klinische fase) met partner Gilead Sciences. Ook voor andere indicaties worden er studies met filgotinib opgestart. De markt schat dat voor filgotinib piekverkopen van 2 miljard euro mogelijk zijn.
Daarnaast werkt Galapagos in samenwerking met AbbVie ook aan een drievoudige combinatietherapie voor taaislijmziekte of mucoviscidose. Ook daar lopen verschillende klinische studies, maar voor de combinatietherapie start de fase II-studie normaliter deze zomer. En ook daar zijn piekverkopen boven 1 miljard niet uitgesloten.
Zijn de verwachtingen hoog gespannen?
De verwachtingen zijn inderdaad hoog gespannen. Zonder overdrijven kunnen we stellen dat Galapagos evenveel waard is als alle andere beursgenoteerde biotechbedrijven op Euronext Brussel samen. Heel belangrijk om te beseffen, is dat Galapagos nog niet snel een geneesmiddel op de markt zal hebben. Dat zal ten vroegste voor 2020 zijn en op voorwaarde dat de klinische studies bewijzen dat de kandidaat-geneesmiddelen de concurrentie overtreffen en dus door de autoriteiten worden goedgekeurd. Dat is niet vanzelfsprekend, want beide cruciale kandidaat-middelen zijn weliswaar zeer beloftevol, maar moeten opboksen tegen geduchte concurrentie van onder meer AbbVie (reuma) en Vertex Pharmaceuticals (taaislijmziekte).
Minstens een van beide moet de markt halen om de huidige waarde overeind te houden. Uiteraard kan Galapagos de pijplijn verder uitbreiden door overnames of het inlicentiëren van (pre-)klinische studies. Het kan ook worden overgenomen . Al is dat niet zo vanzelfsprekend, gezien de twee uiteenlopende domeinen. Gilead Sciences wordt gepusht om overnames te doen. Vertex zou een bod op de belangrijkste concurrent kunnen overwegen als ze vrezen dat de drievoudige combinatietherapie in taaislijmziekte beter is dan de eigen pijplijn. Maar een deal gaat dus heel veel miljarden kosten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier