Finland klaar voor break up eurozone, euro is complete catastrofe

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja legde een opmerkelijke verklaring af in de Daily Telegraph door te stellen dat de Europese politici zich moeten voorbereiden op een break up van de eurozone. Die verklaring komt er op een moment dat het relatief kalm is op de obligatiemarkten.

Tuomioaja bevestigde dat zijn land al de nodige voorbereidingen heeft getroffen voor een eventueel uiteenspatten van de Europese Muntunie.

Volgens de minister is het tot de break up nog slechts een kwestie van tijd, ofwel het noorden ofwel het zuiden zullen uit de euro stappen. Dat laatste klinkt als een enigszins verholen dreigement.

Tuomioja spreekt in verband met de euro over een complete catastrofe die miljoenen Europeanen in armoede gaat storten. Zoals we nu bezig zijn, zal snel alle geld opgebruikt zijn.

Geen enkel land durft echter het initiatief te nemen om als eerste de deur achter zich dicht te trekken. De Europese beurzen zijn vandaag opnieuw min of meer stabiel geopend, zonder dat er van grote bewegingen sprake is.

Cijfers Boskalis afhankelijk van de energiemarkten

In reactie op de halfjaarcijfers gaf de CEO van Boskalis gisteren volgende commentaar:

De markten waarop Boskalis actief is, worden voor de lange termijn gedreven door groei van de wereldhandel, energieconsumptie, wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering.

Momenteel ziet het bedrijf in meerdere regio’s in de wereld en in verschillende marktsegmenten klanten die initiatieven ontwikkelen voor nieuwe infrastructuurprojecten. Dit geldt in het bijzonder voor energie- en grondstoffengerelateerde projecten in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australazië evenals havenontwikkelingen buiten Europa.

De marktontwikkelingen in de offshore energiemarkt zijn van belang voor een substantieel deel van de business. In het verlengde van de vraag naar en de aanleg van nieuwe olie- en LNG import- en exportterminals, wordt een groei van de terminalactiviteiten (Smit Lamnalco) voorzien.

Verder zijn de ontwikkelingen bij Transport, Heavy Lift en Subsea voor een groot deel afhankelijk van het aantrekken van de vraag vanuit de energiemarkten, in het bijzonder die van de offshore energiemarkt in Noordwest-Europa, Brazilië en Zuidoost-Azië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content