Drie gebeurtenissen kunnen onrust op financiële markten doen toe- of afnemen

Het sentiment op de Europese beurzen is nog steeds positief, waarbij de winsten ten opzichte van de opening echter min of meer gelijk zijn gebleven. De Euro Stoxx 50 noteert ruim driekwart procent hoger, de BEL 20 moet vrede nemen met een winst van minder dan een kwart procent.

Colruyt is binnen de index opvallend zwak gestemd, zonder dat de koersval echter dramatische vormen aanneemt. Aan het andere einde van het spectrum staat Solvay, dat een winst van bijna anderhalf procent kan vasthouden.

Europese saneringen cruciaal voor vertrouwen, obligatiemarkt en steun

Vandaag kunnen volgens Theodoor Gilissen Bankiers meerdere drie gebeurtenissen de onrust doen toe- of afnemen. Allereerst

is daar de Spaanse uitgifte van 2- en 10-jaarsleningen voor een gepland bedrag van Eur 2,5 mrd, lager dan in eerste instantie was ingeschat.

De belangstelling van Spaanse banken zal verminderen. Het percentage van ‘slechte’ leningen bij Spaanse banken neemt immers toe, terwijl de huizenprijzen nog verder onder druk staan en daardoor de positie van banken kunnen verslechteren.

Ook de verwachte economische krimp doet geen goed aan de vooruitzichten, evenals de gedeeltelijke nationalisatie van de Spaans-Argentijnse combinatie Repsol-YPF. Het Spaanse bedrijfsleven heeft meerdere dochtermaatschappijen in Latijns-Amerika, waarvoor de onzekerheid toeneemt.

Ook de Franse obligatie-uitgifte zal informatie over het vertrouwen van beleggers geven. Frankrijk wil maximaal Eur 8 mrd uitgeven met een looptijd van 2, 3 en 5 jaar en Eur 3 mrd 6-jaars leningen die aan de inflatie zijn gekoppeld.

De Franse verkiezingen, die aanstaande zondag van start gaan, spelen een rol bij de beoordeling van de kwaliteit van het land. De

Franse rente is de laatste maand opgelopen.

Beide presidentskandidaten kondigen fiscale maatregelen aan en voorkomen dat zij meer verzet zullen bieden tegen de Europese eisen.

Tenslotte komt het CPB in Nederland volgens Theodoor Gilissen Bankiers mogelijk met de doorberekende plannen voor het regeringsakkoord, wat consequenties voor Europa kan hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content