Danny Reweghs
‘De voorbije terugval was een eerste waarschuwing, maar nog niet het begin van een algemene beurscrash’
‘De eerstvolgende dagen en weken kunnen nog hobbelig zijn, maar we zien de westerse aandelenmarkten toch in het tweede kwartaal de opwaartse tendens hervatten. We blijven tot nader order de komende maanden dan ook eerder naar boven dan naar beneden kijken.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.
Tijdens de paasdagen is er even tijd voor rust en bezinning. We kunnen ons best voorstellen dat ook aandelenbeleggers daar aan toe zijn. Sinds begin februari staan de aandelenmarkten af en toe in rep en roer. Het begon op maandag 5 februari toen de Dow Jones-indexmeer dan 1000 punten of een dagverlies van 4,6 procent liet optekenen. Het was de inleiding voor vele weken waarin de beurzen zich, in tegenstelling tot vorig jaar, wispelturig en volatiel toonden.
Een van de thema’s die we aanreikten voor 2018 was dat het economische plaatje er beter zou uitzien dan het beursplaatje. Op basis van het eerste kwartaal klopt dat. We waren dan ook niet verrast dat er een correctie kwam. We hadden op een milde terugval van zo’n 5 procent gerekend. De correctie is wel wat heviger geworden.
Anderzijds zou het toch een enorme paradox zijn: dezelfde man die maandenlang met de regelmaat van een klok tweets verstuurde om de aanhoudende stijging van de Dow Jones-index aan zijn eigen beleid toe te schrijven, zou met het ontketenen van een handelsoorlog met China diezelfde aandelenmarkten onderuit halen. Uiteraard hebben we het over de Amerikaanse president Donald Trump. We hopen opnieuw dat de soep niet zo heet zal worden gedronken als ze werd opgediend. Het is de ‘Trump-way’: eerst straffen en dan onderhandelen, daar waar klassiek eerst wordt onderhandeld en dan sancties volgens als er geen akkoord wordt bereikt.
Positief blijven
Ook enkele rode dagen in het einde van het eerste kwartaal hebben ons nog niet van gedacht doen veranderen. We blijven bij ons basisscenario dat de voorbije terugval een eerste, ernstige waarschuwing was. Maar nog niet het begin van een algemene beurscrash. De eerstvolgende dagen en weken kunnen nog hobbelig zijn, maar we zien de westerse aandelenmarkten toch in het tweede kwartaal de opwaartse tendens hervatten.
We blijven tot nader order de komende maanden dan ook eerder naar boven dan naar beneden kijken.We herhalen dat we voor de Standard&Poor’s500-index als richtpunt 3000 punten aanhouden voor 2018. Dat betekent dat we voor de Amerikaanse beurs nog 10 tot maximaal 15 procent stijgingspotentieel zien dit jaar. De grootste risico’s voor dit positieve scenario blijven een verdere opmars van de rente, en nieuwe fratsen van Donald Trump. Maar in één adem zeggen we nog altijd dat naarmate het jaar vordert, het steeds gevaarlijker wordt, en dat we dit jaar ook de zwaarste correctie in jaren verwachten, of toch al het begin daarvan.
Voor de Europese beurzen zien we een vergelijkbare prestatie mogelijk van ruim 10 procent stijging. Dat zou zowel de Eurostoxx50-index als de ruimere Stoxx600-index terugbrengen naar de piekniveaus uit het voorjaar van 2015. Concreet betekent dat voor de Eurostoxx50-index een klim richting 3800 punten en richting 400 à 420 punten voor de Stoxx600-index, waar die overigens ook al in 2000 stond.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier