De Magnificent Seven van Europa: de 7 grootste techaandelen die Nvidia, Apple en Microsoft uitdagen

Daniel Ek, CEO van Spotify. ©  TORU YAMANAKA/AFP via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Journalist bij Trends

Europese techaandelen hebben grote groeikansen op lange termijn. In de Europese Unie klinkt de roep steeds luider om de eigen techsector te ondersteunen en de afhankelijkheid van bedrijven als Microsoft, Google en Apple te verminderen. Wat zijn de Europese techparels? Dit zijn de Magnificent Seven van de Europa, de zeven grootste techaandelen.

De Duitse techgigant SAP nam onlangs de fakkel over van Novo Nordisk als het meest waardevolle bedrijf van Europa. Het aandeel van het softwarebedrijf steeg in de eerste maanden van 2025 met ruim 17 procent. Al werd het feestgedruis bij het bedrijf en zijn aandeelhouders verstoord toen het aandeel de voorbije weken een neerwaartse duik maakte, samen met de rest van de aandelenbeurzen.

Toch is de opkomst van SAP een opsteker voor de Europese techsector, die leeft in de schaduw van de Amerikaanse bigtechbedrijven. Bedrijven kunnen niet om de dienstverlening van Microsoft, Google en Amazon heen. En hoewel Europa meer start-ups heeft dan de Verenigde Staten, slaagt het er veel minder goed in die bedrijven, nadat ze gegroeid zijn, op het Europese continent te houden.

Afhankelijkheid is zwakte

Zweden zag in 2018 al de muziekdienst Spotify naar de beurs van New York trekken op zoek naar kapitaal. Dit jaar zal ook het veelbelovende fintechbedrijf Klarna de beurs van Stockholm omruilen voor Wall Street. De waardering van Klarna wordt rond 15 miljard dollar geschat.

De Zweedse premier Ulf Kristersson deed onlangs een oproep. “Bijna alle Europese techbedrijven streven een notering op Amerikaanse beurzen na. Daar zijn veel redenen voor”, zei hij. “Een ervan is dat de toegang tot kapitaal en de bereidheid om te investeren in de Verenigde Staten veel beter zijn. Europa heeft nog veel huiswerk te maken.” Volgens de centrumrechtse Zweedse premier moet de Europese Unie snel werk maken van een kapitaalmarktunie, om gericht te investeren in veelbelovende techbedrijven.

Onze afhankelijkheid van Amerikaanse technologie brengt daarnaast risico’s met zich mee, waarschuwden 95 bedrijven – waaronder Airbus – vorige maand in een open brief. “Europa’s huidige meervoudige afhankelijkheden creëren veiligheids- en betrouwbaarheidsrisico’s, ondermijnen onze soevereiniteit en schaden onze groei”, klonk het daarin.

Magnificent Seven van Europa

Als de Europese Unie erin slaagt de regulering te vereenvoudigen, haar investeringsmarkt uit te bouwen en de grote Amerikaanse techspelers in toom te houden, kan dat de concurrentiekracht van de Europese techsector sterk verhogen.

Dit zijn de zeven grootste Europese techbedrijven: de lijst die het dichtst in de buurt komt van de Magnificent Seven, de zeven Amerikaanse bigtechbedrijven. In de Magnificent Seven van de Europese tech werden farmabedrijven als Novo Nordisk en Roche uitgesloten, net als telecombedrijven zoals Deutsche Telekom.

Europa’s grootste techbedrijven zijn van wereldniveau. Veel ervan zijn waardeaandelen, die op het eerste gezicht minder sprankelend lijken en minder consumentgericht zijn. Maar ze zijn des te meer de investering waard in deze onzekere economische tijden.

1/ SAP

Beurswaarde: 283,16 miljard euro  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 4,53 euro  

Koers-winstverhouding: 36,12 

Het Duitse SAP is ’s werelds grootste aanbieder van zogenoemde enterprise resource planning (ERP). Dat is software waarmee organisaties hun bedrijfsprocessen kunnen beheren, zoals financiën, hr, logistiek en inkoop. De naam van het bedrijf staat voor Systemanalyse und Programmentwicklung.

SAP is in 1972 opgericht door vijf ex-medewerkers van het Amerikaanse techbedrijf IBM, toen een van de grootste techbedrijven ter wereld. Ze werkten bij IBM aan software voor realtime dataverwerking, onder meer voor payroll- en boekhoudtoepassingen. Nadat hun project werd geschrapt, richtten ze in Duitsland een eigen start-up om die software te ontwikkelen. Vandaag is SAP enkele tientallen miljarden meer waard dan IBM.

Doordat SAP sterk investeert in de integratie van AI-tools in zijn software, surft het al langer mee op de AI-hausse van de wereldwijde markten. Maar zijn sterkste groeidivisie is de cloudbusiness, die vorig jaar met 25 procent groeide op jaarbasis. CEO Christian Klein sprak over het beste jaar in de geschiedenis van SAP. Zijn bedrijf timmert dankzij strategische overnames al langer aan een strategie voor cloudgebaseerde software. Vandaag is het orderboek van de clouddivisie alleen al 63,3 miljard euro waard.

Christian Klein, CEO van SAP. Beeld: Anspach/picture alliance via Getty Images)

Verder vormen de grote investeringen in infrastructuur van de Duitse overheid een belangrijke rugwind voor SAP. Onder de toekomstige bondskanselier Friedrich Merz pompt Duitsland 1.500 miljard euro in kritieke infrastructuur en defensie. Die aankondigingen deden de Duitse beurzen in februari en maart opveren, voordat die groei voorlopig ongedaan werd gemaakt door de aankondiging van de Amerikaanse handelstarieven.

SAP kijkt desondanks naar mooie groeivooruitzichten. Analisten van Bloomberg verwachten dat de aangepaste winst per aandeel (EPS) zal verdubbelen tegen 2027. De EPS van 4,53 euro in 2024 stijgt volgens prognoses tot 6,33 euro in 2025, 7,67 euro in 2026 en 9,22 euro in 2027.

De verwachte koers-winstverhouding van 36,12 voor 2025 bevestigt nog eens die groeiverwachtingen. De meeste analisten zijn dan ook bijzonder positief over de vooruitzichten van SAP. 26 van de 34 geven een positief koopadvies.

2/ ASML

Beurswaarde: 236,52 miljard euro  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 19,24 euro  

Koers-winstverhouding: 25,01 

ASML bouwt de hoogtechnologische machines die producenten van halfgeleiders gebruiken om hoogtechnologische chips te maken. De meest geavanceerde AI-chips van Nvidia worden exclusief door het Taiwanese bedrijf TSMC gebouwd met behulp van de machines van ASML. In het Nederlandse Veldhoven, het hoofdkwartier van ASML, bevindt zich de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling en gebeurt de assemblage van de toestellen in cleanrooms.

ASML is in 1984 opgericht als een joint venture van de Nederlandse bedrijven Philips en ASM International. Het bedrijf maakte vijf jaar later voor het eerst winst en werd in 1995 naar de beurs gebracht. Philips bracht zijn belang terug van 23 naar 7 procent, een jaar voordat ASML in 2002 de marktleider werd in chipmachines. Cruciaal was het moment in 2016 waarop ASML een belang nam in Carl Zeiss. Dankzij het onderzoek van dat Duitse bedrijf konden de machines van de Nederlanders chips produceren volgens een 0,3-nanometerproces.

ASML profiteert mee van de grote vraag naar AI-chips. TSMC schroeft zijn productiecapaciteit op, waardoor ook de vraag naar de machines toeneemt. In de komende vier jaar zal TSMC 100 miljard dollar uitgeven aan zijn expansie in de Verenigde Staten.

De toenemende vraag naar chips – en dus naar de machines van ASML – compenseert de verminderde omzet uit China. Onder druk van de Amerikaanse en Nederlandse overheid mag het bedrijf uit Veldhoven niet langer zijn meest geavanceerde machines naar dat land exporteren. Nochtans was China een belangrijke afzetmarkt voor ASML. Het haalde tot een kwart van zijn omzet uit dat land en nu naar schatting nog 10 à 15 procent.

ASML is inmiddels twaalf keer meer waard dan Philips, maar het bedrijf heeft nog altijd sterke groeikansen. De EPS van 19,24 euro in 2024 zal volgens prognoses van Bloomberg toenemen tot 33,71 euro in 2027. Met die informatie lijkt het aandeel eerder goedkoop met zijn koers-winstverhouding van 25,01. 26 van de 34 analisten die het aandeel volgen, geven een positief koopadvies.

3/ Accenture

Beurswaarde: 182,02 miljard dollar  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 11,95 dollar  

Koers-winstverhouding: 22,36 

Accenture is wereldwijd actief als een consultancy- en IT-servicesbedrijf. In 1989 splitste het af van de business- en technologieconsultancy-afdeling van Arthur Andersen, toen een van de grootste accountantskantoren ter wereld. Bij dat bedrijf waren twee consultancydivisies die met elkaar concurreerden, en waarvan er uiteindelijk één tot Accenture uitgroeide.

Accenture is afgeleid van ‘Accent on the Future’ Het is een van ’s werelds grootste aanbieders van technologieoplossingen en managementconsultancy. Het helpt bedrijven onder meer bij digitale transformatie, IT-architectuur, data-analyse, cloudimplementaties en applicatieontwikkeling. Liefst 800.000 mensen werken wereldwijd voor het bedrijf met een hoofdzetel in Ierland.

Julie Sweet, CEO van accenture. Beeld: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Onlangs deelde Accenture zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2025. Het boekte daarin een omzet van 16,66 miljard dollar, of een stijging van 5,44 procent op jaarbasis. Dat lag boven de verwachtingen van de analisten. Accenture kreeg het voorbije kwartaal voor 20,9 miljard dollar nieuwe opdrachten. Opmerkelijk in de resultaten was de dienstverlening rond generatieve AI, die voor 1,4 miljard dollar bijdroeg.

Toch verwachten analisten van Accenture de komende jaren niet dezelfde groei als bij ASML en SAP. Dat is niet verrassend, aangezien Accenture een dienstverlener is en de grootste twee Europese techbedrijven zelf aan de knoppen staan van baanbrekende software en hardware. De EPS van Accenture bedroeg in 2024 11,95 dollar en zal in 2027 groeien tot 14,89 dollar. Tegenover die lagere groei staat wel een dividend van 2,08 procent.

19 van de 27 analisten die het aandeel volgen, geven een positief koopadvies.

4/Siemens AG

Beurswaarde: 147,82 miljard euro  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 11,15 euro  

Koers-winstverhouding: 15,88 

Siemens AG is een Duits conglomeraat met een geschiedenis die teruggaat tot 1847, toen uitvinder en ondernemer Werner von Siemens samen met Johann Georg Halske de Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske oprichtte in Berlijn. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op telegrafiesystemen.

Vandaag is het bedrijf uit München actief in diverse sectoren, maar Siemens legt zich vooral toe op elektrificatie, automatisering en digitalisering. Siemens Digital Industries ontwikkelt software voor productiefabrieken die helpt processen te automatiseren. Die software werkt in combinatie met de sensoren en internet-der-dingensystemen die Siemens ontwikkelt. Siemens Digital is samen met Siemens Healthineers de grootste divisie van het bedrijf. Ze zorgen elk voor voor ruim 28 procent van de omzet.

Healthineers is de bedrijfstak die hoogtechnologische medische apparatuur ontwikkelt. Sinds 2018 wordt Siemens Healthineers apart op de beurs verhandeld met een kapitalisatie van ruim 50 miljard euro, maar Siemens heeft daarin nog altijd een ruim meerderheidsaandeel van 75 procent.

Siiemens-CEO Roland Busch. © (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Het nummer drie, dat nog eens zo’n kwart van de jaaromzet vertegenwoordigt, is Siemens Smart Infrastructure, een divisie die een brede waaier van producten aanbiedt. Dat gaat van intelligente energiemonitoring in huis tot beveiligingssystemen, verwarming, ventilatie, software voor de monitoring van het elektriciteitsnetwerk en laadpalen.

Tot 2020 maakte Siemens Energy ook deel uit van het Siemens-conglomeraat. Het bedrijf noteert nu apart op de beurs. Sinds begin vorig jaar zette het een hallucinante groei van meer dan 400 procent neer. Siemens AG bezit 17,1 procent van de aandelen.

Siemens is zeker niet het typische Silicon Valley-bedrijf, maar het is wel een van de sterkhouders van Europese technologie en een interessant waardeaandeel om op lange termijn te laten renderen. 20 van de 27 analisten die het aandeel volgen, geven een positief koopadvies. De EPS van Siemens groeit volgens analisten van 11,15 euro in 2024 tot 13,54 euro in 2027.

5/ Schneider Electric

Beurswaarde: 120,02 miljard euro  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 7,61 euro  

Koers-winstverhouding: 21,14 

In 1836 namen de broers Adolphe en Eugène Schneider een ijzergieterij over bij Le Creusot, een plaats in het oosten van Frankrijk, nabij Dijon. Schneider specialiseerde zich in staalverwerking, onderdelen voor treinen en spoorwegen en machinebouw. Een eeuw later zou Schneider er de metalen onderdelen ontwikkelen voor Franse kerncentrales en de tgv-hogesnelheidstreinen. Van 1963 tot 1981 was Schneider in handen van de Belgische familieholding Empain Group, alvorens die zijn aandelen verkocht aan de toenmalige investeringsbank Paribas.

Vandaag is de focus van Schneider Electric – zoals de naam zelf zegt – verschoven. Het bedrijf is een van de grootste aanbieders van energiebeheers- en automatiseringsoplossingen ter wereld. Of het nu gaat om industrie, de bouwsector of datacenters: Schneider Electric biedt oplossingen die bedrijven helpen om energie efficiënter te gebruiken en minder CO2 uit te stoten.

Het EcoStruxure-platform is een belangrijk product van Schneider Electric. Dat internet-der-dingensysteem integreert sensoren en software om systemen in gebouwen, datacenters, fabrieken en infrastructuur slim te beheren. Zo kunnen bijvoorbeeld energieverbruik, beveiliging, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning) en verlichting centraal worden gemonitord en geoptimaliseerd. Het helpt om onderhoud te voorspellen en storingen te voorkomen.

Ondanks een zwakke verkoop in China kon Schneider Electric vorig jaar een sterk resultaat neerzetten. De omzet van 38 miljard dollar was een stijging van 8,5 procent. Daarnaast had het bedrijf in 2024 een hoge winstgevendheid, met een aangepast ebita (winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) van 7 miljard euro, een stijging met 14 procent.

De groeiprognose volgens analisten is ook niet verkeerd. In 2024 bedroeg de EPS 7,61 euro, maar dat cijfer moet toenemen tot 11,62 euro in 2027. Dat verklaart ook de verwachte koers-winstverhouding van 21,14 in 2025. Schneider Electric is koopwaardig volgens 21 van de 29 analisten die het aandeel volgen.

6/ Spotify

Beurswaarde: 115,04 miljard dollar  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 5,50 dollar  

Koers-winstverhouding: 47,52 

De muziekstreamingdienst Spotify is in 2006 opgericht door de Zweedse programmeur Daniel Ek en de zakenman Martin Lorentzon. Ek stelde vast dat de muziekindustrie in een slechte staat verkeerde door de opkomst van het illegaal downloaden van muziekbestanden. De enige manier volgens Ek om de industrie weer in handen te nemen, was door een tool te maken die een betere gebruikservaring bood. Muziek die gestreamd werd, kon onmiddellijk worden afgespeeld en hoefde niet eerst op een apparaat te worden opgeslagen. Daarnaast had Spotify ook een gratis formule met advertenties.

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld met 675 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan er 263 miljoen betalen voor Spotify Premium. Die aantallen stegen in 2024 op jaarbasis met respectievelijk 12 en 11 procent. Spotify hoopt die groei te ondersteunen door nieuwe types abonnementen aan te bieden en door naast muziek ook luisterboeken en podcasts te lanceren. Het integreerde ook muziekvideo’s in zijn app als reactie op het succes van TikTok en Instagram Reels.

Vorig jaar werd Spotify voor de eerste keer winstgevend. Het rapporteerde een jaarwinst van 1,138 miljard euro, tegenover nog een verlies van 505 miljoen euro in 2023. Het betaalde ook een recordbedrag van 8,8 miljard euro aan royalty’s uit aan de muzieklabels.

In de komende jaren verwacht Spotify zijn winstgevendheid nog verder te verbeteren. De EPS van 5,50 dollar in 2024 stijgt naar 10,03 dollar in 2025, 13,08 dollar in 2026 en 16,05 dollar in 2027. De koers van het aandeel is wel fors gestegen, met 89 procent in een jaar tijd. De verwachte koers-winstverhouding van 47,52 is daarom eerder hoog. 28 van de 42 analisten die het aandeel volgen, geven een positief koopadvies.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7/ Arm Holdings

Beurswaarde: 111,23 miljard dollar  

Aangepaste winst per aandeel (EPS): 1,27 dollar  

Koers-winstverhouding: 64,67

Het Britse bedrijf Arm ontwikkelt de technische architectuur die chipbedrijven zoals Apple, Samsung en Qualcomm onder licentie gebruiken voor hun chips. Arm is in 1990 opgericht als een joint venture van Acorn Computers, Apple en VLSI Technologies. Het bedrijf was vanaf het begin gespecialiseerd in het bouwen van zogenoemde RISC-processors, die voor kleine en eenvoudige computers waren bestemd. Arm is dan ook de afkorting voor ‘Acorn RISC Machine’.

Vandaag is elke smartphonechip gemaakt volgens een architectuur van Arm. De compacte System-on-a-Chips (SoC’s) – ook bekend als de Cortex-serie – blinken uit in krachtige prestaties, terwijl het energieverbruik zo laag mogelijk wordt gehouden. Arm is de voorbije jaren sterk gegroeid dankzij de royalty’s die chipfabrikanten betalen om zijn architectuur te gebruiken. In 2016 werd Arm overgenomen door het Japanse techconglomeraat SoftBank, dat Arm in het najaar van 2023 naar de beurs bracht. De beursgang was succesvol, want sindsdien is het aandeel met ruim 73 procent in waarde gestegen.

Rene Haas, CEO van het chipbedrijf Arm bij de beursgang in 2023. Inmiddels noteert het aandeel ruim 70 procent hoger © Michael M. Santiago/Getty Images

Een deel daarvan is te wijten aan Arms ambities om te groeien in het segment van chips voor datacenters. Door de race van techgiganten om AI-tools te ontwikkelen, is er ook een wedloop ontstaan in infrastructuur en datacenters. Hoewel bij het trainen van AI-modellen de videokaart duidelijk de hoofdrol speelt, hebben datacenters nog altijd een processor nodig, en daar komt de Neoverse-architectuur van Arm bij kijken.

Daarbovenop heeft Arm de ambitie geuit zelf eigen chips te ontwikkelen om AI te trainen. Arm zou daarmee voor het eerst verder gaan dan alleen het ontwerpen van de architectuur. Meta is een van de eerste klanten die zich daarvoor heeft aangemeld. Volgens informatie van de Financial Times wordt de eerste chip van Arm dit jaar voorgesteld. De plannen hebben alles te maken met SoftBanks hoge ambities in het domein van AI. SoftBank is ook een van de investeerders van Project Stargate, het grote infrastructuurinvesteringsproject van OpenAI, waarin ook onder meer Microsoft en Nvidia investeren.

Arm had in 2024 een aangepaste winst per aandeel van 1,27 dollar, maar die EPS moet de komende jaren toenemen tot 2,58 dollar in 2027. Daarmee is de verwachte koers-winstverhouding van 64,67 aan de hoge kant. 25 van de 44 analisten die Arm volgen, geven een positief koopadvies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content