Bpost is een aandeel voor de “goede huisvader”

Arnaud Delaunay van Leleux heeft het deze keer niet over de beursintroductie van het Amerikaanse Apple (of die van Facebook…) maar na meer dan drie jaar zonder IPO in België doet de beursgang van Bpost heel wat stof opwaaien.

De activiteiten van Bpost laten zich als volgt samenvatten: 70% van de omzet wordt gerealiseerd via de divisie “Postbezorging” en 20% via de divisie “Financial Services (zeg maar de Bank van de Post) en de internationale postactiviteiten”.

Sinds 2008 zit de binnenlandse postbedeling (in volume) in een dalende trend: de jaarlijkse daling bedraagt 2 tot 3%. Maar een verhoging van de tarieven kon deze erosie compenseren: hierdoor kon de omzet van deze activiteit stabiel blijven in de afgelopen jaren.

De groei wordt gehandhaafd door de activiteit “Financial Services en de internationale postactiviteiten” die gemiddeld een stijging van 4% kent. Alles samen genomen vertaalt dit zich in een omzet die de afgelopen 10 jaar de evolutie van de inflatie (+/- 2%) volgde.

Momenteel bedraagt de pay-outratio (deel van de nettowinst dat als dividend uitgekeerd wordt) 85% en dit niveau is op

middellange termijn financieel houdbaar.

Ten eerste omwille van de sterke balans van Bpost (de ratio nettoschuld/eigen vermogen is <0) en ten tweede omwille van de beperkte investeringsinspanningen (de ratio capex/afschrijvingen is

<1). Kortom, de komende 5 tot 10 jaar moet de houdbaarheid van dit dividendbeleid volgens Delaunay mogelijk blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content