Amerikaanse huizenmarkt zakt dit jaar dieper weg

Van een opleving op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten zou dit jaar geen sprake zijn, integendeel zelfs. De crisis in de sector zou zich dit jaar zelfs nog verdiepen.

Dat is alleszins de mening van David Crowe, chef econoom bij de National Association of Home Builders. Crowe verwacht dat de bouwbedrijven dit jaar nog zwarte sneeuw gaan zien. Hij legde zijn verklaring af op de International Builders’ Show.

De vooruitzichten voor zowel de prijzen voor bestaande huizen als voor nieuwbouw zien er volgens Crowe nog steeds inktzwart uit, waarbij het nog niet duidelijk is of dit jaar al een bodem zal worden bereikt.

Hij verwacht nog meer mortgage defaults (huiseigenaars die hun lening niet kunnen aflossen), foreclosures (gedwongen verkopen van huizen) en stijgende werkloosheid in de bouwsector.

Het komt er volgens Crowe op aan om de vicieuze cirkel te doorbreken. De vastgoedmarkt duwt de economie in het slop, terwijl een vertragende economie de huizenmarkt onder druk zet.

De cijfers spreken boekdelen: dit jaar zou 30% nieuwe huizen worden gebouwd, terwijl de verkopen van huizen met 14% zou dalen. Pas volgend jaar zou een opleving van de bouwsector verwacht mogen worden.

Van een forse opleving kan echter geen sprake zijn, om de eenvoudige reden dat er te veel onverkochte huizen op de markt zijn. Een groter aanbod dan vraag houdt logischerwijs in dat de prijzen onder druk gaan blijven staan.

Die trend kan pas doorbroken worden wanneer er minder gedwongen verkopen gaan zijn, zodat de vastgoedprijzen de kans krijgen om te stabiliseren. Voorlopig is van zo’n scenario echter nog geen sprake.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content