Tracker op meststoffen

© Getty Images/iStockphoto

Naar verwachting komt de markt van de meststoffen dit jaar weer in evenwicht. Met de Global Fertilizer/Potash ETF kunnen beleggers gespreid in die sector investeren.

De grondstoffen kunnen terugblikken op een vrij goed jaar. Maar de granen en vee bleven ondermaats presteren door de goede oogsten en de hoge voorraden. De prijzen van meststoffen hangen sterk samen met die van de landbouwgrondstoffen. Hogere landbouwprijzen leiden tot meer opbrengsten voor de sector en bijgevolg tot hogere budgetten voor meststoffen. Het omgekeerde geldt als de opbrengsten tegenvallen.

Meststoffen zijn de eerste schakel in de landbouwketen en zijn alleen al daarom erg belangrijk. Zowel bij stikstofhoudende als kaliumhoudende meststoffen is er nog altijd een overaanbod. Naarmate de vraag groeit en er geen extra productiecapaciteit meer bij komt, zal de markt geleidelijk weer in evenwicht komen. Dat wordt later dit jaar of in 2018 verwacht. Intussen trekt de fusie- en de overnameactiviteit in de sector al aan.

Met de Global Fertilizer/Potash ETF kunnen beleggers op een gespreide manier in de meststoffenindustrie investeren. Deze tracker wordt uitgegeven door ETF-specialist Global X Funds en schaduwt de prestatie van de Solactive Global Fertilizers/Potash-index. Die is samengesteld uit 34 bedrijven die geografisch verspreid zijn over alle continenten.


Global Fertilizer/Potash ETF

ISIN: US37950E4998

Beurs: NYSE

Tickersymbool: SOIL

Eerste notering : mei 2011

Activa onder beheer: 12,5 miljoen euro

Rendement op 12 maanden: +13 %

Rendement op 3 jaar: -11%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,69 %


Belangrijkste individuele posities (op 10 januari):

1. OCI

2. CF Industries

3. Israel Chemicals

4. Phosagro OAO

5. K+S


In de top tien staat ook het Belgische Tessenderlo, met een relatief gewicht van 4,16 procent in de index. Kleppers als Potash Corp., Mosaic, Agrium en Syngenta vervolledigen de tien grootste participaties, die een gezamenlijk gewicht van 55 procent in de index hebben.

SOIL is in omvang een vrij kleine tracker met een beheerd vermogen van 12,5 miljoen dollar. Een gemiddeld volume van 13.000 garandeert op de meeste dagen wel voldoende liquiditeit. Een alternatief voor SOIL is de veel grotere Van Eck Vectors Agribusiness ETF (tickersymbool MOO), maar die investeert een stuk breder dan enkel in meststoffen. De onderliggende index bevat bijvoorbeeld ook infrastructuurbedrijven. Niets belet u als belegger een zelf een mandje meststoffenbedrijven samen te stellen, zoals Inside Beleggen in de voorbeeldportefeuille doet met Potash Corp., CF Industries en Tessenderlo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content