Hoop op beterschap

Het resultatenseizoen komt weer op gang. Een meevallend seizoen kan Wall Street herlanceren.

Begin deze week werd op Wall Street opnieuw het resultatenseizoen op gang geschoten, met de klassieke aftrap door Alcoa (lees p. 4).Het is opnieuw een belangrijk Amerikaans resultatenseizoen. In het tweede, derde en vierde kwartaal van vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar boekten de bedrijven in de Standard & Poor’s500-index minder winst. Vier op rij dus. Naar analogie van de macro-economie mogen we dan ook spreken over een behoorlijke winstrecessie voor de 500 belangrijkste beursgenoteerde Amerikaanse ondernemingen.

Maar voor het tweede kwartaal van 2016 is er hoop op beterschap. Mede door het verhoopte resultatenherstel in de energiesector mikt de analistenconsensus voor de Standard & Poor’s500-bedrijven zelfs op een spectaculaire vooruitgang met 18% ten opzichte van het eerste trimester. Maar we moeten natuurlijk ook naar de gemiddelde ontwikkeling over de voorbije twaalf maanden kijken. Dan wordt het nipter, met een beperkte verwachte stijging van 98,61 naar 100,79 USD. Bovendien blijft dat 9% onder de piek van 114,51 USD voor het derde kwartaal van 2014. Maar cruciaal zou zijn dat er een herstel is en dat het perspectief ten gunste keert. Een meevallend seizoen kan Wall Street herlanceren.


Gespreid resultatenseizoen

Gezien de atypische samenstelling van onze voorbeeldportefeuille, met flink wat Belgische en kleinere waarden, zal de bekendmaking van de resultaten voor ons zeer gespreid verlopen deze zomer. Als we begin augustus weer aan de slag gaan, hebben al vier portefeuillewaarden licht laten schijnen op het eerste semester en een vooruitblik op de rest van het jaar gegeven. Dat kwartet bestaat uit Barco (20 juli), Syngenta (22 juli), Potash (28 juli)en Umicore (29 juli). Vrij snel na onze terugkeer is Fagron (5 augustus) aan de beurt. Belangrijk om te zien hoe de operationele evolutie is nu de financiële zorgen vergeten zijn. Onze edelmetaalinvesteringen Franco-Nevada (8 augustus) en Silver Wheaton (10 augustus) zijn de volgende op de lijst. Nog een kwintet Belgische vennootschappen vervolledigt augustus, met MDxHealth en Sipef op 18 augustus, gevolgd door Tessenderlo (24 augustus) en Ablynx (25 augustus), maar daarvoor zouden we al de resultaten van de combinatietherapie voor vobarilizumab (potentieel reumamiddel) onder ogen moeten hebben gekregen. Helemaal aan het eind van de zomervakantie volgen nog de portefeuillenieuwkomer Anglo-Eastern Plantations (26 augustus) en Bone Therapeutics (31 augustus). De small caps Velcan (2 september) en de portefeuillenieuwkomer Mitra Pharmaceuticals (5 september) sluiten het rijtje af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content